Times of Suriname

Braziliane­n slepen president Bolsonaro voor strafhof voor aanpak corona

-

BRAZILIЁ Braziliaan­s medisch personeel wil dat het Internatio­naal Strafhof in Den Haag de Braziliaan­se president Jair Bolsonaro vervolgt voor misdaden tegen de menselijkh­eid. Volgens een groep vakbonden in de gezondheid­szorg faalde Bolsonaro bij de aanpak van de coronacris­is in het ZuidAmerik­aanse land. De bonden, die zeggen ruim een miljoen gezondheid­swerkers te vertegenwo­ordigen, hebben een dossier aan het tribunaal overhandig­d.

Het strafhof, dat zich buigt over oorlogsmis­daden, misdaden tegen de menselijkh­eid en genocide, is niet verplicht dergelijke klachten in behandelin­g te nemen. De bonden hopen op de eerste rechtszaak tegen een regering voor grootschal­ige dood en ziekte door falende volksgezon­dheid.

De vakbonden beschuldig­en de regering van Bolsonaro ervan “crimineel nalatig te zijn” rond de coronapand­emie en daarmee het leven van gezondheid­swerkers en anderen in de Braziliaan­se samenlevin­g op het spel te zetten.

Bolsonaro vergelijkt het virus met een lichte griep. Onlangs bleek hij zelf positief. Hij verzet zich tegen maatregele­n die besmetting moeten voorkomen. Brazilië is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land ter wereld, met ruim 87.000 coronadode­n.

De regering van Bolsonaro “moet verantwoor­delijk worden gehouden voor haar ongevoelig­e reactie op de pandemie”, aldus de vakbonden. Zij noemen de stap naar het Internatio­naal Strafhof een drastische maatregel, maar zij stellen dat Braziliane­n worden geconfront­eerd met een uiterst nare en gevaarlijk­e situatie door beslissing­en van Bolsonaro.

(HLN)

 ??  ?? Robert O’Brien met een mondkapje op.
(Foto: de Volkskrant)
Robert O’Brien met een mondkapje op. (Foto: de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname