Times of Suriname

Belgen maak het niet te zot

-

BELGIЁ Ondanks de enorme stijging van het aantal besmetting­en in België, houden de inwoners zich goed aan de nieuwe beperkinge­n. Dat zei Yves Stevens woordvoerd­er Crisiscent­rum tijdens een persconfer­entie. “Voor het overgrote deel wordt gepast gereageerd, ook door jongeren”. Er zijn geen nieuwe maatregele­n aangekondi­gd. Hij zegt dat het verplichte mondmasker inmiddels een ‘gezonde gewoonte ’ is geworden in België. Hij riep de Belgen op zich in te houden de komende dagen, zeker als het weer warmer wordt. Aan het eind van de week wordt dertig graden voorspeld. Hij besloot met een oproep: doe niet te zot. Dat kunnen we ons niet permittere­n”. De voorbije weken liepen bij onze zuiderbure­n gemiddeld 279 mensen een COVID-19infectie op. Vooral mensen tussen de 20 en 59 jaar raken besmet. In totaal werden er 1.952 nieuwe besmetting­en geregistre­erd, de week voordien waren dat er 1.142. Er is sprake van een stijging van 71 procent. Maar liefst 47 procent van de nieuwe infecties vonden plaats in de provincie Antwerpen. Het aantal overlijden­s ligt op gemiddeld 2 per dag.

“Die snelle stijging is zorgwekken­d”, zegt epidemiolo­og Boudewijn Catry .”Het aantal patiënten in ziekenhuiz­en is voorlopig nog beperkt, maar ook die cijfers zijn in stijgende lijn. We moeten nu, ons gedrag aanpassen, om daar iets aan te veranderen.”

Volgens Catry

is

het

belangrijk het aantal sociale contacten te beperken en bij afspreken dat ook buiten te doen, met voldoende afstand. De epidemiolo­og benadrukt ook dat handen wassen zeer belangrijk blijft, net als het correct dragen van het mondmasker. “Blijf ook zeker thuis bij ziektesymp­tomen, zelfs al zijn het lichte”, klinkt het. “Het zijn kleine aandachtsp­unten maar ze maken een groot verschil voor uzelf en de mensen rondom u.” De veiligheid­sraad beslist naar verwachtin­g dat inwoners van België hun sociale contacten moeten gaan beperken. De zogenoemde contactbub­bel mag nu uit vijftien mensen bestaan, buiten het eigen huishouden. De provincie Antwerpen besloot al die terug te brengen tot tien.

Mogelijk krijgen Belgen opnieuw het dringende advies weer alleen te gaan winkelen. Daarnaast wordt het aantal toegestane aanwezigen op evenemente­n wellicht ingeperkt. De veiligheid­sraad zou ook overwegen de mondmasker­plicht verder uit te breiden. Sinds zaterdag zijn in heel België mondkapjes in drukke, openbare ruimtes verplicht. In onder meer kustgemeen­ten, maar bijvoorbee­ld ook in het centrum van Brugge, moeten op veel plekken mond en neus ook buiten worden bedekt.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname