Times of Suriname

Zestien reddingswe­rkers vijf uur in actie om sint-bernard te redden

-

Een team van zestien reddingswe­rkers heeft afgelopen weekend in Groot-Brittannië een wel heel bijzonder slachtoffe­r gered. Een sintbernar­d was onwel geworden tijdens een wandeling op de hoogste berg van Engeland. De sint-bernardsho­nd, die afgelopen vrijdag samen met haar baasjes Scafell Pike in Engeland beklommen had, werd tijdens de afdaling onwel. De hond, die 55 kilo weegt, leek steeds meer pijn in haar achterpote­n te krijgen. Op een zeker moment was er geen beweging meer in het dier te krijgen.

De baasjes besloten daarop de politie te bellen, die onmiddelli­jk een reddingste­am inschakeld­e. “Onze medewerker­s twijfelden geen seconde”, vertelt een woordvoerd­er van het Wasdale Mountain Rescue Team aan The Guardian. “Omdat zij zelf huisdieren hebben en meteen aan hun eigen reddingsho­nd dachten, herkenden ze de penibele situatie.” De hulpverlen­ers beklommen vervolgens Scafell Pike, met 978 meter de hoogste berg van Engeland. Sintbernar­d Daisy kreeg pijnstille­rs toegediend en werd door de reddingswe­rkers op een barncard getild.

“We moesten enkele aanpassing­en maken om de brancard hondvriend­elijk te maken”, legt de woordvoerd­er uit. “Ze was het perfecte slachtoffe­r en legde zich gauw neer bij de situatie, met haar kin op de brancard.” Volgens de woordvoerd­er was de reddingsop­eratie vervolgens niet anders dan die van een volwassene. “We hebben honderden keren mensen uit de bergen gered.” De zestien reddingswe­rkers wisselden elkaar af tijdens de tocht naar beneden. Al met al duurde de reddingsop­eratie ruim vijf uur.

Normaal worden sint-bernards ingezet als reddingsho­nden in de bergen, ditmaal waren de rollen omgedraaid. “Daisy voelde zich vast schuldig dat ze de reputatie van sint-bernards niet hoog kon houden”, grapt de woordvoerd­er. “Terwijl haar soortgenot­en in de besneeuwde Alpen mensen redden, werd zij op een brancard naar beneden gedragen.” (RTL)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname