Times of Suriname

Binnenkort weer mobiele testlocati­es voor COVID-19

-

PARAMARIBO Het Bureau voor Openbare Gezondheid­szorg (BOG) is weer bezig voorbereid­ingen te treffen, zodat er in Paramaribo weer mobiele testlocati­es kunnen worden opgezet, die van buurt tot buurt gaan om personen te testen op COVID-19. Epidemiolo­og Radjesh Ori zegt dat vanwege de steeds toenemende aantallen van COVID-19 in het land en vooral in Paramaribo, het inzetten van mobiele testlocati­es de mogelijkhe­id zal bieden om meerdere personen te testen.

Volgens Ori wordt het in Paramaribo steeds moeilijker om de hotzones waar het virus zich bevindt, af te bakenen. “We krijgen meldingen van overal. Het is niet meer duidelijk of de toename in noord of zuid is. Je ziet lekkages naar ressorten die nabij zijn. Ook zien we een verschuivi­ng naar het district Wanica. Wij zijn in een kritieke fase. Als we zo doorgaan, zullen we zoveel cases hebben dat we misschien situaties hebben als in

FransGuyan­a”, zegt Ori. Voor de mobiele testlocati­es zal wel worden nagegaan in welke gebieden van Paramaribo tot nu toe de meeste gevallen bekend zijn, zodat die eerst worden aangedaan. Ori zegt ook dat de Regionale Gezondheid­sdienst nu al beschikt over mobiele testunits op elf plekken. “De procedure daar is ietwat anders. De mogelijkhe­id om daar naartoe te stappen en je te laten testen, is er nu niet”, zegt Ori. Ook wordt er nagegaan of er enkele mobiele testlocati­es in Wanica kunnen worden opgezet, in vooral de gebieden vanwaaruit de meeste gevallen bekend zijn.

Epidemiolo­og Ori zegt verder dat er steeds meer meldingen van besmetting­en binnenkome­n. Het blijkt dat de oorsprong van deze besmetting­en gekoppeld kan worden aan winkelzake­n, handelszak­en, grote en kleine bedrijven. Er is een toename van het aantal cases. Het gemiddelde aantal nieuwe besmetting­en op dagbasis is van rond de 50 naar boven de 70 gegaan.

Vanaf het virus zijn intrede deed in Suriname tot heden, zijn er al ruim 7.000 COVID19tes­ten uitgevoerd. Een groot deel van deze testen is uitgevoerd in het Centraal laboratori­um van het BOG en ruim 2300 testen in het laboratori­um van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname