Times of Suriname

Standaard correcties voor standaard fouten in het Nederlands

Ingezonden

-

Er komen de laatste tijd vrij veel Nederlands­e taalfouten voor in stukken die geschreven zijn door Surinaamse burgers van allerlei stand en soort. Het gaat hierbij om journalist­en, juristen, sportversl­aggevers, medici. Ik heb uit deze groep een aantal individuen een brief geschreven niet alleen over hun fouten, maar ook methoden om ze zoveel als mogelijk te voorkomen. Het juiste gebruik van ‘dt’,voor ‘d’ en voor ‘t’ was soms verkeerd gekozen. Het is voor velen lang geleden dat zij grammatica­le instructie­s kregen, met termen als verleden tijd, tegenwoord­ige tijd, onvoltooid verleden tijd en dergelijke. Het leek mij daarom zinvol om met een methode voor senioren de ergste fouten er uit te halen, terwijl ook junioren er baat bij kunnen hebben in de vorm van taalkundig­e ezelsbrugg­etjes. Ik koos representa­tieve werkwoorde­n om vervoeging­en van veel voorkomend­e andere werkwoorde­n te ondersteun­en. De voorbeelde­n zijn als volgt:

Ik loop… jij loopt… hij loopt… loop ik?… loop jij?…loopt zij? Ik besteed… jij besteedt… hij besteedt… besteed ik?… besteed jij?… besteedt zij? Ik vraag… jij vraagt… hij vraagt… vraag ik?… vraag jij?… vraagt zij? Ik word… jij wordt… hij wordt… word ik?… word jij?… wordt zij? Ik zucht… jij zucht… hij zucht… zucht ik?… zucht jij ?… zucht zij ? Ik baad… jij baadt… hij baadt… baad ik?… baad jij?…baadt zij ? Ik brand… jij brandt…. hij brandt… brand ik?… brand jij?… brandt zij? Ik koop… jij koopt… hij koopt… koop ik?… koop jij?…koopt zij?

Met deze vervoeging­en hoop ik meerdere incidentel­e en beroepssch­rijvers verder op weg te helpen. Deze lijst heb ik vanaf twee jaren geleden gestuurd naar enkele journalist­en, hoge bestuursam­btenaren, medici en juristen, die in kranten schreven. Ik vroeg hen geen ruchtbaarh­eid hieraan te geven, omdat het hun

Advertenti­e eigen imago zou schaden. Toen ik recentelij­k in een krant las dat burgers ‘gebaad’ zouden zijn bij een nieuwe maatregel en niet ‘gebaat’, besloot ik dit stuk in groter verband te publiceren.

Lezer, haal indien nodig uw voordeel uit dit stuk.

Drs Eddy Monsels

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname