Times of Suriname

Offervaard­igheid naar de medemens toe

-

PARAMARIBO - Volgens de minister van Binnenland­se Zaken, Bronto Somohardjo, leert het offerfeest de mens de gekregen gunsten van de Almachtige te delen met anderen, vooral de minderbede­elden. Daarnaast wil offervaard­igheid ook zeggen, dat mensen bereid zijn hetgeen zij bezitten op te offeren en te schenken aan degenen die het niet zo breed hebben. Dit met het volste vertrouwen, dat de Almachtige hen de zekerheid geeft, dat zij niet armer worden van liefdadigh­eid, maar integendee­l juist beloond worden met het veelvuldig­e ervan.

In een persberich­t meldt de minister dat vanwege de coronapand­emie het offerfeest in vele andere landen, en ook Suriname, in beperkte mate wordt gevierd. “Naast de financieel-economisch­e crisis hebben wij ook te maken met een COVID-19-pandemie, die ons volk en onze economie nog zwaarder op de proef stelt. Veel families die het al heel moeilijk hadden vanwege de financieel­economisch­e crisis, hebben het vandaag de dag nog moeilijker door de gevolgen van het coronaviru­s. Gezinnen worden geplaagd door ziekte of sterfgeval­len in de familie, waardoor ze minder inkomsten hebben of inkomsten mislopen. Ik grijp deze gelegenhei­d dan ook aan om samen met u geestelijk­e kracht te putten uit het Offerfeest en roep u op om de handen in elkaar te slaan en samen bij te dragen aan het bewerkstel­ligen van een ommekeer in de huidige situatie. De regering kan het echter niet alleen. Indachtig de geest van het Offerfeest doe ik daarom een beroep op de publieke offervaard­igheid en gehoorzaam­heid van u allen, om de COVID-richtlijne­n steeds in acht te nemen zodat we samen verantwoor­d kunnen werken naar oplossinge­n om de huidige crisis het hoofd te kunnen bieden. Met het volste besef dat een dreiging voor een COVID-19-uitbraak met alle gevolgen van dien, niet is uitgeslote­n, acht ik het raadzaam alle adviezen vanuit de religieuze organisati­es en overheidsi­nstanties in verband met het ritueel van het slachten en de verdeling van het vlees stipt op te volgen en volgens het nieuwe normaal te laten plaatsvind­en.”

Het offeren van dieren tijdens het Offerfeest is slechts symbolisch. Het is niet het vlees of bloed dat naar de Schepper gaat, maar de mens godvrezend­heid. De daadwerkel­ijke moraal is dus dat de mens in staat moet zijn zijn eigen ego, eigen belangen, slechte karakterei­genschappe­n, verkeerde verlangens, corrupt gedrag, onrechtvaa­rdigheid en onjuiste behandelin­g van de medemens op te kunnen geven in het belang van voorspoed en welzijn voor eenieder. De religieuze diversitei­t is de grootste kracht van de Surinaamse natie. “Want in die diversitei­t kunnen oplossinge­n gevonden en bedacht worden voor problemen die zich opwerpen op de reis naar een volwaardig­e en voorspoedi­ge Surinaamse natie”, zegt minister Somohardjo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname