Times of Suriname

Aantal coronadode­n tot twee keer hoger dan RIVM-telling

Centraal Bureau voor de Statistiek:

-

DEN HAAG - Het aantal mensen in Nederland dat is overleden aan de gevolgen van het coronaviru­s ligt vijftig tot honderd procent hoger dan de officiële cijfers van het RIVM. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat gisteren door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gepublicee­rd. Het CBS heeft een nieuwe methode gebruikt om de oversterft­e tijdens de coronapand­emie in te schatten. In de eerste elf weken van de pandemie, van 9 maart tot en met 24 mei, zijn volgens die methode 10.164 mensen overleden aan het longvirus. Wel moet rekening gehouden worden met onzekerhei­d, aldus het CBS. Hierdoor kan het aantal overledene­n hoger of lager zijn en variëren tussen de 8593 en 11.691. Dat betekent dat naast elke 10 geregistre­erde doden als gevolg van corona er tussen de 5 en 10 mensen overleden aan corona die niet geregistre­erd werden.

Volgens de jongste cijfers van het RIVM zijn er tot en met 28 juli om 10.00 uur 6145 mensen in Nederland gestorven aan het coronaviru­s.

In Nederland, waar alleen positief geteste overleden personen worden geregistre­erd als coronadode­n, is de geschatte oversterft­e volgens het CBS “een goede en belangrijk­e manier om enige duiding te kunnen geven aan het aantal overledene­n door COVID-19.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname