Times of Suriname

Arnhem komt met groen plan om gevolgen klimaatver­andering op te vangen

-

ARNHEM - Arnhem gaat de stad groener maken. Er verdwijnt asfalt en bij pleinen en winkelcent­ra worden vijvers aangelegd. Met die maatregele­n wil Arnhem de gevolgen van de klimaatver­andering opvangen, schrijft Trouw.

Een andere, groenere inrichting van de stad moet ervoor zorgen dat Arnhem extreme droogte, hitte of plensbuien aankan.

Bij pleinen en winkelcent­ra komen ook schaduwrou­tes en koelteplek­ken. Bomen krijgen er meer ruimte.

In het klimaatpla­n staat per wijk opgesomd wat er moet gebeuren. Arnhem gaat ervan uit dat klimaatver­andering voor een deel onafwendba­ar is en daar wil de stad zich op voorbereid­en. Het gemeentebe­stuur benadrukt dat het tegelijker­tijd doorgaat met het stimuleren van duurzame energie.

Andere gemeenten zijn ook bezig met het opstellen van plannen om de gevolgen van de klimaatver­andering op te vangen, maar experts zeggen dat zij minder ver zijn dan Arnhem. “Ze doen nog te weinig, de kennis ontbreekt vaak”, zegt klimaatdes­kundige Marjolein Pijpers-Van Esch van de Technische Universite­it Delft in Trouw. Volgens de experts moeten alle gemeenten haast maken met de klimaatpla­nnen, want ze moeten nog dit jaar een ‘klimaatstr­esstest’ afronden. Dat eist het Rijk in een deltaplan. Uit die test moet duidelijk worden welke straten kwetsbaar zijn voor overstromi­ng, hitte en verzakking door klimaatver­andering. Veel gemeenten zijn nog op zoek naar de juiste aanpak om klimaatbes­tendig te worden. Technisch kan het in elk geval, zegt Bas Bierens van ingenieurs­bureau Arcadis in de krant. “Van waterbuffe­rs tot klimaatbes­tendige bouw: er is veel mogelijk. De uitdaging is vooral cultureel. Er moet draagvlak voor zijn onder bewoners.”

De Arnhemse wethouder Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) erkent dat de gemeente het niet alleen kan en dat inwoners moeten helpen. Zij hoopt dat mensen met eigen voorstelle­n komen, bijvoorbee­ld om regenwater op te vangen of groene daken te plaatsen. Daarvoor geeft de gemeente subsidie.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname