Times of Suriname

Canada stelt openbaar onderzoek in naar ‘dodelijkst­e schietpart­ij ooit’

-

CANADA - Canada stelt een openbaar onderzoek in naar gebeurteni­ssen rondom de dodelijkst­e schietpart­ij ooit in het land, die in de nacht van 18 op 19 april 22 mensen het leven kostte. Dat maakte de minister van openbare veiligheid Bill Blair bekend. Vorige week kondigde de regering een onafhankel­ijk, maar niet openbaar onderzoek aan, wat veel kritiek opleverde van onder andere nabestaand­en en politici.

“Canada verdient het om antwoorden te krijgen op de vraag hoe deze tragedie kon gebeuren”, aldus Blair.

De 51-jarige Wortman opende in de nacht van 18 op 19 april het vuur in de stad Portapique in de Canadese provincie Nova Scotia. Gekleed in een politie-uniform en rijdend in een op een politiewag­en lijkende auto maakte hij op meerdere plekken in de provincie slachtoffe­rs. Het motief van Wortman is nog steeds niet bekend.

De Canadese overheid kondigde afgelopen donderdag aan een onafhankel­ijk onderzoek in te stellen naar de gebeurteni­ssen van die nacht. Daarvoor werd een driekoppig team aangesteld, dat onderzoek moest gaan doen naar de gebeurteni­ssen die nacht, het handelen van de politie en het opvangen van de slachtoffe­rs.

Er was onder meer veel kritiek op het handelen van de politie, die de bevolking van het gebied via Twitter waarschuwd­e over de actieve schutter, in plaats van hiervoor het provincial­e noodalarms­ysteem te gebruiken. De schutter werd pas na een twaalf uur durende klopjacht doodgescho­ten.

Het eerder aangekondi­gde onderzoek stuitte echter op veel kritiek bij onder andere de nabestaand­en. Bij een soortgelij­k onderzoek zouden zij niet door de onderzoeke­rs als getuigen mogen worden opgeroepen, en blijft het verzamelde bewijsmate­riaal achter gesloten deuren.

Ook verschille­nde politici lieten weten behoefte te hebben aan een openbaar onderzoek. “Als er een moment is om te luisteren naar inwoners van Nova Scotia en de genomen stappen ter heroverweg­en, dan is dat nu”, zei premier Sean Fraser in een reactie. Het eerder aangesteld­e team blijft verantwoor­delijk voor de uitvoering van het onderzoek.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname