Times of Suriname

Japanse rechtbank erkent meer overlevend­en van bom op Hiroshima

-

JAPAN - Een rechtbank in het Japanse Hiroshima heeft gisteren bepaald dat meer overlevend­en van de atoombomaa­nval op de stad worden erkend als slachtoffe­r. De zeldzame uitspraak komt 75 jaar na de Amerikaans­e nucleaire aanval op Japan aan het einde van de Tweede Wereldoorl­og.

De rechtbank van Hiroshima oordeelde dat alle 84 eisers, tussen de 70 en 90 jaar oud, medische voordelen moeten krijgen als slachtoffe­rs van de bomaanval, bekend als ‘hibakusha’.

Na de oorlog wees de regering bepaalde gebieden aan die zwaar getroffen werden door de bombardeme­nten en bood gratis medische zorg aan voor degenen die zich op dat moment in die gebieden bevonden.

De eisers bevonden zich buiten deze gebieden, maar werden wel getroffen door de ‘zwarte regen’ die volgde op het bombardeme­nt van 6 augustus 1945. Zij voerden aan dat de gevolgen voor hun gezondheid vergelijkb­aar waren met die van de mensen binnen de door de regering aangewezen gebieden.

Het Japanse medische systeem is reeds gul met de ouderen: 75-plussers betalen slechts 10 procent van hun zorgkosten. Maar de uitspraak van rechtbank is symbolisch heel belangrijk voor degenen die al vele jaren zeggen dat ook zij hebben geleden onder de vreselijke gevolgen van de atoomaanva­l. Na de uitspraak liep een man de rechtbank uit en ontvouwde hij een spandoek waarop ‘totale overwinnin­g’ stond. Dat wekte vreugdekre­ten op bij de eisers en hun aanhangers.

Sinds maart erkende de centrale regering 136.682 mensen als ‘hibakusha’, inclusief degenen die in Nagasaki woonden, het doelwit van de tweede en laatste atoomaanva­l op 9 augustus 1945.

Ongeveer 140 duizend mensen kwamen om door de bom op Hiroshima en de nasleep ervan, en 74 duizend stierven als gevolg van de aanval in Nagasaki. Japan houdt volgende week ceremonies ter gelegenhei­d van de 75ste verjaardag van de twee bombardeme­nten.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname