Times of Suriname

Separatist­en Jemen willen geen zelfbestuu­r meer

-

JEMEN - De Jemenitisc­he separatist­en die in het voorjaar de macht opeisten in de zuidelijke havenstad Aden hebben hun wens voor zelfbestuu­r ingetrokke­n. Ze sluiten zich weer aan bij de internatio­naal erkende regering, die onder leiding van Saudi-Arabië vecht tegen de Houthi-rebellen in het noorden.

De separatist­en van de Zuidelijke Overgangsr­aad (STC), die worden gesteund door de Verenigde Arabische Emiraten, verbraken in april een vredesakko­ord met de regering. De voormalige bondgenote­n streden daarna vooral tegen elkaar.

Saudi-Arabië heeft het vredesakko­ord nu verder uitgewerkt, waarop de STC aangaf het zelfbestuu­r op te geven. In het Saudische voorstel is onder meer verduideli­jkt dat in de nieuwe regering ook vertegenwo­ordigers van de separatist­en moeten komen. Verder zeggen dat Saudi’s toe dat regeringsm­ilitairen zich terugtrekk­en uit Aden en de aangrenzen­de provincie.

Jemen wordt al jaren verscheurd door een burgeroorl­og die meer dan 100 duizend mensen het leven heeft gekost. De situatie in het land wordt de grootste humanitair­e ramp ter wereld genoemd. Miljoenen mensen lijden honger en er is een groot tekort aan medische hulpmiddel­en en voorzienin­gen. (NOS)

 ??  ?? Separatist­en in Jemen sluiten zich weer aan bij de internatio­naal erkende regering en eisen geen zelfbestuu­r meer.
Separatist­en in Jemen sluiten zich weer aan bij de internatio­naal erkende regering en eisen geen zelfbestuu­r meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname