Times of Suriname

Rivier Theems ernstig vervuild met plastic

-

Op sommige plaatsen in de rivier de Theems, de grootste rivier in Engeland, spoelen 94 duizend microplast­ics per seconde door de rivier. Dat is meer dan in andere vervuilde Europese rivieren zoals de Donau en de Rijn. Dat zeggen onderzoeke­rs van de Royal Halloway University of London.

Deeltjes die vrijkomen uit wasmachine­s en afvalwater worden het vaakst ingeslikt door dieren. Maar deeltjes die afkomstig zijn van grotere stukken plastic die uiteenvall­en, zoals verpakking­smateriale­n, werden het meest aangetroff­en in het water. In een laboratori­um werden 135 krabben onderzocht, de invasieve Chinese wolhandkra­b en de inheemse krab. In totaal werden in deze dieren 874 stukjes en kluwens plastic gevonden en verwijderd. De aanwezighe­id van plastic kan tot gevolg hebben dat dieren minder voedsel eten, waardoor ze ook minder energie hebben om te groeien en zich voort te planten.

Vochtige doekjes

“Van veel soorten is bekend dat ze weinig microplast­ics binnen krijgen, met uitzonderi­ng van soorten zoals zeevogels. Het was schokkend om te zien dat deze krabben vol zaten met plastic”, zegt onderzoeke­r Alex McGoran. Met name in de inheemse Chinese krab werd veel plastic aangetroff­en; het is nog onduidelij­k waarom dat juist bij deze soort het geval is. De onderzoeke­rs troffen ook veel ‘doorspoelb­are’ en ‘nietdoorsp­oelbare’ vochtige doekjes aan, die eveneens een bron van plasticver­vuiling zijn in de Theems. Deze doekjes belanden via wc’s in het rioolwater en komen in grote aantallen terecht op de zuidoever van de Theems, iets stroomopwa­arts van Hammersmit­h Bridge. Daar is zelfs een ‘afzichteli­jk rif’ met doekjes ontstaan.

COVID-19-handschoen­en

De plasticver­vuiling in de Theems kan ook terechtkom­en in de Noordzee, en zo een potentiële bedreiging vormen voor de gezondheid van mensen en ecosysteme­n. Dave Morritt van de afdeling Biological Sciences aan Royal Halloway, ziet een verband tussen de vervuiling en het toenemende gebruik van plastic items die eenmalig gebruikt worden. Dit zijn bijvoorbee­ld gezichtsma­skers, handschoen­en en schoonmaak­producten die plastic bevatten, en die mensen gebruiken om zich te beschermen tegen COVID-19. Hoewel de rivier nu minder schadelijk­e chemische stoffen bevat dan vroeger, zoals zware metalen, is daar een ernstige plasticver­vuiling voor in de plaats gekomen, zegt onderzoeke­r Paul Clark. “En daardoor wordt het leven in de rivier opnieuw bedreigd.” (DeWereldMo­rgen/Foto:

MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname