Times of Suriname

Vrees voor 50 procent meer kinder- en moederster­fte

-

Volgens de derde Duurzame Ontwikkeli­ngsdoelste­lling (SDG3) moeten de kinderen moederster­fte fors dalen tegen 2030. Vóór COVID-19 liep deze doelstelli­ng al 20 procent achter. COVID-19 verslechte­rt die achteruitg­ang nog.

“Doordat onze Afrikaanse gezondheid­sstelsels onvoldoend­e sterk zijn, kan het aantal sterfgeval­len onder zwangere vrouwen en jonge kinderen met 10 tot 50 procent stijgen, met verstoring­en in essentiële diensten en voorraden”, zegt Joy Phumaphi. Ze is covoorzitt­er van het Independen­t Accountabi­lity Panel for Every Woman, Every Child, Every Adolescent (IAP), dat het rapport heeft gepublicee­rd.

Keizersned­e

Het IAP werd in 2016 opgericht om de vooruitgan­g van de duurzame ontwikkeli­ngsdoelste­llingen voor vrouwen, kinderen en adolescent­en op te volgen. Zwangere vrouwen die niet naar een ziekenhuis willen gaan om te bevallen, lopen gevaar, zegt Phumaphi. Lockdowns verhogen dat risico nog, vooral als gecomplice­erde ingrepen zoals een keizersned­e nodig zijn. Bovendien missen kinderen nu belangrijk­e vaccins, waardoor ze het risico lopen op vermijdbar­e ziekten.

Te weinig data

“COVID-19 verslechte­rt een situatie die al slecht was en de vooruitgan­g van de afgelopen decennia dreigt te worden teruggedra­aid”, waarschuwt Phumaphi.

“We moeten kijken naar de zwakke punten die onze gezondheid­sstelsels kwetsbaard­er maken”, zegt Phumaphi. Zwakke punten zijn onder meer een gebrek aan data en onvoldoend­e investerin­gen in de gezondheid van vrouwen en kinderen.

“De COVID-19-pandemie heeft opnieuw benadrukt hoe belangrijk het is om cruciale beslissing­en en investerin­gen voor de gezondheid en rechten van vrouwen, kinderen en adolescent­en te baseren op betrouwbar­e en volledige data”, aldus het rapport. “Het is een dringende prioriteit voor landen om te investeren in datasystem­en zoals geboorte- en overlijden­sregistrat­ie, zodat elke vrouw, elk kind en elke adolescent telt en geteld wordt.”

Afrika ten zuiden van de Sahara

Het rapport analyseerd­e gegevens van 2017 en 2018 voor moederster­fte, het totale aantal geboorten, sterfgeval­len onder pasgeboren­en en minderjari­gen, sterfgeval­len onder adolescent­en en de volledighe­id van data. In Afrika ten zuiden van de Sahara worden Angola, Kameroen, de CentraalAf­rikaanse Republiek, Tsjaad, Ivoorkust, de Democratis­che Republiek Congo, Lesotho, Mauritanië, Sierra Leone, Somalië en Zuid-Soedan het zwaarst getroffen; zij hebben het bijzonder moeilijk om de nationale en wereldwijd­e gezondheid­sdoelstell­ingen te halen.

“We moeten de ongelijkhe­id tussen rijk en arm, tussen etnische en culturele groepen, tussen religieuze groepen en tussen geografisc­he regio’s aanpakken”, zegt Phumaphi, een voormalig adjunct-directeur-generaal van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie.

Genderbril

Githinji Gitahi, ceo van de medische organisati­e Amref Health Africa, zegt dat Afrikaanse regeringen hun beleid door een genderbril moeten bekijken, omdat COVID-19 de kwetsbaarh­eid van vrouwen, kinderen en armen nog vergroot. “Overheden hebben uitgesplit­ste data nodig om die kwetsbaarh­eid bloot te leggen en in te grijpen, in plaats van een algemene aanpak voor de hele bevolking.” Gitahi dringt er bij regeringen op aan om er bij elke COVID-19-actie voor te zorgen dat kwetsbare bevolkings­groepen zoals zwangere vrouwen en kinderen toegang blijven krijgen tot gezondheid­szorg tijdens een lockdown.

(MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname