Times of Suriname

Noordpoolg­ebied verliest record aan zee-ijs

-

De omvang van het zee-ijs in het noordpoolg­ebied krimpt ieder jaar tijdens het smeltseizo­en. Dat loopt van midden maart tot midden september, de periode dat de zon schijnt in het noordpoolg­ebied. Maar dit jaar daalde de omvang van het zee-ijs tot een laagtereco­rd. Het ijs bereikte een oppervlakt­e van minder dan 6 miljoen vierkante kilometer. “In het bijzonder in het Siberische deel van het Noordpoolg­ebied, in de Barentszze­e, en in de Laptevzee, is het ijsoppervl­ak in sneltempo aan het krimpen”, vertelt Samuel Helsen, klimatoloo­g aan de KU Leuven, departemen­t Aard en Omgevingsw­etenschapp­en. “De omvang van het zee-ijs lag daar in deze tijd van het jaar nog nooit zo laag sinds het begin van de satellietm­etingen in 1979.” “Gemiddeld verdween er zo’n 146 duizend vierkante kilometer zee-ijs per dag tijdens de eerste helft van juli. Dat is ruim de helft meer dan wat normaal is voor deze periode van het jaar.” Tussen 1981 en 2010 was er op 25 juli gemiddeld twee miljoen vierkante kilometer meer zee-ijs dan vandaag. Dat komt overeen met vier keer de oppervlakt­e van Frankrijk.

Drie keer zo snel

Klimaatwet­enschapper Zack Labe van de Colorado State University bestempelt de huidige recordsmel­t als een ‘uitzonderl­ijke en extreme gebeurteni­s’. “In het noordpoolg­ebied is er een langetermi­jnevolutie gaande. Het ijs, zowel zee-ijs als land-ijs, verdunt en verdwijnt. De temperatuu­r van het zeewater neemt toe, net als de lucht aan het zeeoppervl­ak. We maken nu in real time mee wat klimaatmod­ellen al tientallen jaren voorspelle­n: de noordpool warmt tot drie keer sneller op dan andere delen van de wereld.”

Volgens de Amerikaans­e onderzoeke­r zijn de recordcijf­ers van 2020 toe te schrijven aan de uitzonderl­ijke temperatur­en boven Siberië. Die stijgen sinds januari 2020 gemiddeld 5 graden boven het gemiddelde uit, en in juni zelfs piekten tot bijna 40 graden Celsius.

“Deze aanhoudend hoge temperatur­en zijn bijzonder ongewoon in dit gebied. Ze leidden tot een beperkte sneeuwbede­kking in het noordelijk­e deel van Eurazië in het voorjaar, en tot droge bodems en bosbranden in juni. Het zee-ijs van de aangrenzen­de Noordelijk­se IJszee is vroeg beginnen smelten en zit nu op een lager niveau dan we ooit gezien hebben”, aldus Labe. Het verlies van de ijsmassa is een proces dat zichzelf versterkt. Het is een vicieuze cirkel: door de opwarming smelt meer ijs, dat vervangen wordt door oceaanwate­r. Dat is veel donkerder en absorbeert meer warmte, in tegenstell­ing tot het witte ijs, dat het zonlicht meer reflecteer­t. “Zo ontstaat een oneindige feedbacklu­s die het noordpoolg­ebied steeds sneller doet opwarmen”, vertelt Labe.

Volgens de Amerikaans­e klimaatwet­enschapper kan dit proces alleen doorbroken worden door ‘systematis­ch en op grote schaal de broeikasga­ssen in de atmosfeer terug te dringen, om zo het risico van een ijsvrije Noordpool te verkleinen’.

Klimaatver­storing is versnellin­g hoger geschakeld

Ook Samuel Helsen van de KU Leuven maakt zich zorgen over de snelheid waarmee de jongste jaren records sneuvelen: “De afgelopen zeven jaren waren de warmste ooit in de meetperiod­e. En de voorlopige statistiek­en tonen aan dat 2020 aan dit rijtje toegevoegd zal worden.” De huidige hitte in Siberië is volgens Helsen een voorbeeld van extreme weersomsta­ndigheden die steeds vaker voorkomen. Hij benadrukt dat het noordpoolg­ebied extra gevoelig is voor de veranderin­g van het klimaat. Dit komt grotendeel­s omdat meer warmte wordt geabsorbee­rd door de toenemende donkere oceaan, maar ook omdat het resterende zee-ijs dunner en fragieler is geworden.

“Normaal bestaat zee-ijs uit verschille­nde lagen die opgebouwd zijn gedurende meerdere jaren, maar uit recente metingen blijkt dat het ijs niet meer de kans krijgt om voldoende aan te groeien na een smeltseizo­en. Het smelt dus gemakkelij­ker en is niet meer zo bestand tegen extreme weersituat­ies.”

De klimatoloo­g verwacht niet meteen een volledig ijsvrije Noordelijk­e IJszee, een gebeurteni­s die onder wetenschap­pers het Blue Ocean Event wordt genoemd. Volgens de prognoses van de klimaatmod­ellen kan dat nog wel enkele decennia duren, maar over de huidige ontwikkeli­ngen is Helsen weinig hoopvol. “De tendenzen zijn duidelijk en tonen aan dat de klimaatver­storing een versnellin­g hoger is geschakeld”, aldus Helsen.

(MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname