Times of Suriname

Deel ziekenhuis­personeel al uitbetaald

-

PARAMARIBO - Een deel van het ziekenhuis­personeel heeft gisteren zijn salaris en vakantiege­ld kunnen ontvangen. Het gaat hier om het personeel van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en van ‘s Lands Hospitaal. Dit zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezon­dheid aan de krant. Werknemers van de overige zorginstel­lingen zullen maandag over hun geld kunnen beschikken.

Ramadhin zegt dat hij donderdag met de ziekenhuis­directeure­n heeft gesproken over de uitbetalin­g van de lonen en het vakantiege­ld. Dat er enige stagnatie is ontstaan in de uitbetalin­g wijt de bewindsman aan het feit dat het Staatsziek­enfonds (SZF) een onoverzich­telijk overzicht aan de overheid heeft gepresente­erd. “Bij de vorige minister van Financiën was het zo dat het SZF even een belletje pleegde en de gelden werden in orde gemaakt. Maar deze regering wil een duidelijk financieel overzicht alvorens er geld ter beschikkin­g wordt gesteld. Het gaat om SRD 80 miljoen waaruit de ziekenhuiz­en uitbetaald moeten worden. Het is niet waar dat de overheid de frontline-medewerker­s onaangenaa­m wil zijn”, haalt de minister aan.

De minister zegt dat hij donderdagm­iddag een financieel overzicht van de salarissen en vakantiege­lden van de ziekenhuiz­en heeft ontvangen. Maar gisteren was een nationale vrije dag waardoor de overmaking­en vanuit de overheid naar de banken nog niet heeft plaatsgevo­nden. Hij zegt dat bepaalde zorginstel­lingen zoals het AZP, ’s Lands Hospitaal en het Wanica Ziekenhuis een beroep hebben gedaan op de banken om hen het geld voor te schieten waardoor het personeel kan ontvangen. Deze financiële instelling­en zullen het voorgescho­ten bedrag komende week terugkrijg­en, wanneer de overheid het geld heeft gestort. Vakbondsle­ider Robby Naarendorp van het Diakonesse­nhuis en Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) beaamt dat het personeel van deze ziekenhuiz­en maandag zullen ontvangen. Het personeel van beide ziekenhuiz­en voerde donderdag een prikactie vanwege het niet tijdig uitbetalen van het loon. De bondsman zegt dat met de overheid nu is afgesproke­n dat de financiële staten van de ziekenhuiz­en op tijd opgestuurd zullen worden voor de ministerie­s van Volksgezon­dheid en Financiën en Planning. Hij geeft verder aan dat het personeel van de Stichting Regionale Gezondheid­sdienst dit weekend of uiterlijk maandag uitbetaald wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname