Times of Suriname

Trump oppert uitstel Amerikaans­e presidents­verkiezing­en

-

VS - De Amerikaans­e president Donald Trump heeft op Twitter gespeculee­rd over het uitstellen van de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en van eind dit jaar.

In november moeten de verkiezing­en plaatsvind­en waarin Trump het opneemt tegen de Democratis­che kandidaat Joe Biden. Maar die zouden dankzij het coronaviru­s kunnen uitlopen op ‘de meest frauduleuz­e verkiezing­en’ in de geschieden­is, aldus Trump gisteren, waarmee hij zinspeelt op uitstel naar een nog nader te noemen datum. “Verkiezing uitstellen tot mensen fatsoenlij­k en veilig kunnen stemmen?”, aldus Trump.

De president heeft, net als veel Republikei­nse aanhangers, al eerder zijn afkeer van stemmen per post laten blijken. In sommige staten kunnen uitzonderi­ngsgevalle­n zo een poststem aanvragen, in anderen wordt het volledig ingevoerd. Trump dreigde eerder de Democratis­che gouverneur­s van Michigan en Nevada met minder federaal geld als ze het stemmen per post zouden versimpele­n.

“Dit worden de grootste gemanipule­erde verkiezing­en in de geschieden­is”, tweette Trump in mei al. “Democraten zullen duizenden vervalsing­en printen en mensen dwingen om die te onderteken­en.” Ook zei Trump dat buitenland­se mogendhede­n zelf stembiljet­ten kunnen afdrukken.

Er zijn voor zover bekend geen aanwijzing­en voor fraude van enige significan­te schaal. Ook hebben wetenschap­pers afgelopen maand nog in het hoog aangeschre­ven journal PNAS gemeld dat stemmen per post geen invloed lijkt te hebben op de opkomst, noch op de balans tussen ‘blauwe’ en ‘rooie’ stemmers.

Hoewel er nog een maandenlan­ge aanloop van de verkiezing­en aankomt, zijn alle analisten het erover eens dat het virus invloed heeft op de uitslag. Het virus wordt door velen gezien als groot tegenstand­er van de huidige president, misschien nog wel krachtiger dan tegenstrev­er Biden. Corona was ook voor oud-president Barack Obama aanleiding om Trump een sneer uit te delen.

Een peiling van CBS News en YouGov suggereren dat Biden landelijk op dit moment bijna 10 procent voorloopt op Trump. De ‘approval rating’

– hoe blij Amerikanen met Trump zijn, in het algemeen – zou op het laagste punt sinds zijn aantreden liggen. Fox News ging peilen in de belangrijk­e staten Michigan, Minnesota, en Pennsylvan­ia en kwam ook tot de conclusie dat Biden de president naar de kroon steekt.

Trump kan niet eigenhandi­g besluiten om de presidents­verkiezing uit te stellen. In de wet staat dat die op de dinsdag na de eerste maandag in november gehouden moet houden. Ook zijn politieke bondgenote­n kunnen die datum niet zomaar aanpassen, omdat de oppositie het voor het zeggen heeft in het Huis van Afgevaardi­gden van het Congres.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname