Times of Suriname

Bouwen wordt steeds duurder

-

PARAMARIBO - De prijzen in de bouwsector blijven steeds stijgen en de materialen die nodig zijn om te bouwen, worden steeds duurder. Dit meldt het Algemeen Bureau voor de Statistiek in zijn meest recente uitgave van de Bouwprijsi­ndexcijfer­s en inflatie in Suriname. Volgens deze cijfers zijn de prijzen in de bouwsector in het tweede kwartaal van 2020 met ruim 29 procent gestegen vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar. Worden de prijzen van tweede kwartaal 2020 vergeleken met tweede kwartaal 2019 dan zijn de prijzen in een jaar met ruim 62,7 procent gestegen.

In een jaartijd is er ook een toename van timmerwerk­en die voornameli­jk horen bij de huizenbouw. Wordt het tweede kwartaal van 2020 vergeleken met het tweede kwartaal van 2019, dan kan geconclude­erd worden dat er nu twee keer zoveel wordt gedaan aan huizenbouw dan vorig jaar er is ook dubbel zoveel geld uitgegeven aan deze sector. Naast huizenbouw is uit de statistiek­en ook te concludere­n dat sinds het begin van 2020 er een toename is aan bestrating­swerkzaamh­eden.

De Bouwprijsi­ndex (BPI) is een maat voor de gemiddelde veranderin­g in een vastpakket van goederen en diensten voor de bouwwerkza­amheden, zoals huizenbouw en civieltech­nische weken. Er zitten 107 items verdeeld over 16 hoofdgroep­en in het BPI-pakket en de prijsopnam­es worden verricht in Paramaribo en Wanica bij ongeveer 50 meetpunten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname