Times of Suriname

Kwatta-apen weer in natuurlijk­e omgeving geplaatst

-

PARAMARIBO - Voor het eerst in de geschieden­is zijn er vijf als baby uit de natuur gehaalde Spidermonk­eys, in Suriname bekend als de Kwatta-aap, geresocial­iseerd en terug naar hun natuurlijk­e omgeving, primair bosgebied, gebracht. Het project is zo’n elf maanden geleden bedacht en gestart, nadat Conservati­on Internatio­nal Suriname in samenwerki­ng met Paramaribo Zoo en Vets World Wild, een ontsnapte Kwata-aap in Nickerie had gevangen die daar de boel op stelten zette. Deze Kwatta-aap werd ondergebra­cht in de Paramaribo Zoo, waar ze onder ‘toezicht’ werd geplaatst met vier andere Kwatta-apen die uit de huisdieren­handel kwamen. Een groepje gepassione­erde, vrijwillig­e primatenke­nners, gekoppeld aan deze drie organisati­es, hebben toen het plan gevat om deze groep van vijf onder profession­ele begeleidin­g hun vrijheid terug te geven.

Na een lang proces van quarantain­e, introducti­e van de verschille­nde groepslede­n, verschille­nde medische checks, observatie­s en acclimatis­ering in een “halfway house” in hun natuurlijk­e habitat, zijn de vijf Guiana Spidermonk­eys inmiddels succesvol vrijgelate­n. Dit was nooit gelukt zonder een aantal geweldige sponsors, want het project kost natuurlijk geld. De teamleden van het Spidermonk­ey Reintroduc­tion Project Suriname doen alles vrijwillig en kosteloos. De donaties zijn onder andere gegaan naar drie Telonics GPS-Iridium halsbanden met VHF-signaal die drie van de vijf apen hebben omgekregen zodat ze gemonitord kunnen worden. Ze zijn nog op zoek naar een sponsor die een VHF receiver kan doneren. Deze kost rond de USD 1500.

De Kwatta-aap is een beschermde (het is illegaal om ze als huisdier te houden) diersoort in Suriname en staat bij de IUCN (The Internatio­nal Union for Conservati­on of Nature) geregistre­erd als “vulnerable”, wat betekent dat het aantal snel achteruit gaat. Redenen daarvoor zijn ontbossing, jacht en huisdieren­handel. Daarnaast plant deze soort zich langzaam voort, ze krijgen maar eens per vier of vijf jaar een baby. Doordat ze bij vruchten en zaden hoog in de bomen kunnen komen, speelt deze apensoort een heel belangrijk rol als zaadverspr­eider voor een enorme verscheide­nheid aan bomen- en lianen soorten.

Ook al lijkt het heel leuk om een klein aapje als huisdier te hebben, ze blijven niet klein. Uiteindeli­jk worden ze groot en krijgen territoriu­mdrift, waardoor ze met hun inmiddels grote tanden ernstige verwonding­en kunnen aanbrengen. Het blijft een wild dier, ze zijn niet gedomestic­eerd en horen niet bij mensen thuis. Apen zijn heel sociale dieren en vormen grote groepen met soortgenot­en. Als ze alleen zitten kwijnen ze weg. Vaak willen mensen van ze af zodra er problemen komen, en die komen er altijd. Helaas is er behalve de Paramaribo Zoo, die inmiddels ook vol zit, nog geen plek om de apen vervolgens op te vangen en je kunt ze ook niet zomaar in het wild vrijlaten. Zonder goede voorbereid­ing gaan ze dit niet overleven. De grootste wens van het team van Spidermonk­ey Reintroduc­tion Project Suriname is dan ook om in de toekomst een opvang voor apen op te zetten. Hopelijk zal er hier uiteindeli­jk voldoende sponsoring voor zijn.

Het uitzetten van deze slingeraap­soort is nog nooit eerder gedaan. In Suriname is het zelfs nog nooit eerder voorgekome­n dat primaten worden geherintro­duceerd in het wild. Dit maakt het project uniek en innovatief.

De kans bestaat dat niet alle vijf apen het zullen redden, ook de natuur kent gevaren. Maar ze hebben dan in ieder geval een kans gehad om in vrijheid te kunnen leven!

Wilt u op de hoogte blijven van het project, ga dan naar Facebook.com/ KwattaSuri­name

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname