Times of Suriname

Zeker 6.331 Nederlande­rs overleden aan corona, nog eens 1.956 vermoedeli­jk

-

ROTTERDAM - In maart en april van dit jaar zijn 6.331 Nederlande­rs overleden bij wie het coronaviru­s via een test was vastgestel­d, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren op basis van voorlopige cijfers over doodsoorza­ken. Bij nog eens 1.965 overledene­n gaven artsen aan dat ze vermoedeli­jk zijn overleden aan de gevolgen van het virus. De cijfers zijn gebaseerd op verklaring­en die bij het overlijden worden ingevuld door een arts en naar de gemeente worden gestuurd. In het geval van corona wordt onderschei­d gemaakt tussen bevestigde COVID-19sterfgev­allen en vermoedeli­jke.

De eerste groep patiënten had een positieve testuitsla­g.

De tweede groep patiënten is niet getest, maar daarbij heeft de arts de diagnose klinisch vastgestel­d. De arts kijkt dan of de lichamelij­ke symptomen passen bijeen besmetting. Dit gebeurde bijvoorbee­ld in de verpleeghu­izen, waar in het begin van de coronacris­is niet werd getest. Bij beide groepen heeft het coronaviru­s (of het vermoeden van het virus) een cruciale rol gespeeld bij het overlijden. Als bijvoorbee­ld een besmette persoon om het leven komt bij een verkeerson­geval, dan wordt het virus dus niet als doodsoorza­ak gemeld door de arts.

Het CBS heeft tot nu toe voor de maand april 94,8 procent van deze informatie ontvangen. Voor maart heeft het bureau al 97,6 procent verwerkt. Sinds het begin van de coronacris­is houdt het CBS al de oversterft­e bij aan de hand van kalenderwe­ken. In de periode van 2 maart tot en met 26 april overleden er naar schatting ruim 8.300 mensen meer dan verwacht. Bij deze getallen was echter nog geen doodsoorza­ak gegeven. Op basis van deze nieuwe cijfers blijkt dus dat deze oversterft­e kan worden toegeschre­ven aan het coronaviru­s.

In deze specifieke periode overleden volgens de doodsoorza­kenstatist­ieken 5.995 mensen bij wie het virus was vastgestel­d en 1.891 mensen waarbij de arts heeft aangegeven dat het vermoedeli­jk om COVID-19 ging. Deze aantallen verschille­n dus iets met de eerder genoemde aantallen over volledige maand maart april.

Het Rijksinsti­tuut voor Volksgezon­dheid en Milieu (RIVM) registreer­de op basis van GGD-meldingen in de periode van 2 maart tot en met 26 april minder bevestigde sterfgeval­len dan het CBS nu doet, namelijk 4.890 tegenover 5.995.

Hiervoor worden twee mogelijke redenen gegeven. Zo kunnen artsen op basis van klinische diagnostie­k COVID-19 hebben ingevuld bij bevestigde doodsoorza­ak, in plaats van bij vermoedeli­jke doodsoorza­ak. Ook kan het zijn dat overledene­n bij wie een besmetting was vastgestel­d op basis van een test niet allemaal zijn gemeld bij de GGD. (NU) de en

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname