Times of Suriname

Poolse rechtbanke­n niet langer onafhankel­ijk van regering

-

AMSTERDAM - De onafhankel­ijkheid van de Poolse rechtsstaa­t is zo erg aangetast, dat rechtbanke­n niet langer onafhankel­ijk kunnen zijn ten opzichte van de Poolse regering en het Poolse parlement. Dat concludeer­de de Internatio­nale Rechtshulp­kamer (IRK) van de rechtbank Amsterdam gisteren in een zaak over de overleveri­ng van een Poolse verdachte.

De IRK vraagt nu het Hof van Justitie van de Europese Unie of de overleveri­ng van verdachten aan Polen of andere lidstaten van de EU waarvan de rechtsstaa­t niet onafhankel­ijk kan functioner­en, moet worden stopgezet. Het is de eerste keer dat het hof deze vraag krijgt voorgelegd.

De rechtshulp­kamer wil dat het hof de vraag met spoed behandelt, omdat de Poolse verdachte zich op het moment in overleveri­ngsdetenti­e bevindt en in zijn zaak geen beslissing kan worden genomen. De Poolse autoriteit­en willen dat de man aan Polen wordt overgeleve­rd om hem daar strafrecht­elijk te kunnen vervolgen. Hij wordt ervan verdacht samen met anderen in Nederland zo een 200 kilo soft- en harddrugs te hebben gekocht en deze in Polen te hebben ingevoerd.

Sinds 2017 staat de onafhankel­ijkheid van Poolse rechtbanke­n al onder druk. Zo is er sprake van politieke inmenging in de benoeminge­n en overplaats­ing van rechters en van (vice)presidente­n bij rechterlij­ke instanties. In 2019 nam het Poolse parlement een omstreden wet aan waardoor rechters ontslagen kunnen worden als ze kritiek hebben op juridische hervorming­en van de regering.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Een dronken militair heeft in Congo het vuur geopend op toevallige voorbijgan­gers.
Een dronken militair heeft in Congo het vuur geopend op toevallige voorbijgan­gers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname