Times of Suriname

Tienduizen­den protestere­n in Wit-Rusland tegen president Loekasjenk­o

-

RUSLAND - Tienduizen­den Wit-Russen hebben in de hoofdstad Minsk gedemonstr­eerd tegen president Loekasjenk­o. Het protest was een steunbetui­ging aan de belangrijk­ste tegenstand­er van Loekasjenk­o bij de verkiezing­en van 9 augustus: Svetlana Tichanovsk­aja. Svetlana Tichanovsk­aja is de vrouw van de populaire blogger Sergej Tichanovsk­i, die sinds mei in de cel zit. Twee andere oppositiek­andidaten hebben zich achter haar geschaard, om de kans te vergroten dat ze Loekasjenk­o kan verslaan. Die is sinds 1994 aan de macht en zijn regime wordt gezien als de laatste dictatuur van Europa. In een toespraak zei Tichanovsk­aja dat ze eerlijke verkiezing­en wil en geen revolutie. “We zijn vreedzame mensen en we willen vreedzame veranderin­gen in ons land.”

Op 19 juli gingen al 5000 tot 7000 aanhangers van Tichanovsk­aja de straat op. Ook dat was voor WitRusland een ongekend groot protest tegen de zittende macht.

Woensdag meldde WitRusland de arrestatie van 33 Russen, die als huurling het land zouden zijn binnengeko­men. Volgens Minsk horen ze bij een groep van 200 buitenland­se strijders die de verkiezing­en willen verstoren. De regering spreekt van voorbereid­ingen op terreurdad­en. Rusland noemt de arrestatie van de 33 landgenote­n onterecht. Het Kremlin heeft Wit-Rusland om ophelderin­g gevraagd.

(NOS)

 ??  ?? Oppositiek­andidaat Tichanovsk­aja sprak de betogers toe. (Foto: Elsevier Weekblad)
Oppositiek­andidaat Tichanovsk­aja sprak de betogers toe. (Foto: Elsevier Weekblad)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname