Times of Suriname

Iran weigert elk gesprek met Trump

-

IRAN - Iran begint geen gesprek met de Verenigde Staten omdat slechts de Amerikaans­e president Donald Trump daar baat bij heeft. Dat zei de hoogste leider van de islamitisc­he republiek, Ayatollah Ali Khamenei, over de gezworen aartsvijan­d. Hij noemde Trump een oude man, hoewel hij zelf zeven jaar ouder is.

Khamenei veroordeel­de de oproepen om het overleg met Amerika te hervatten. Trump zou een ontmoeting met hem slechts willen gebruiken als propaganda voor de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en in november. Trump probeert Iran sinds twee jaar met sancties op de knieën te dwingen. Washington wil dat het regime in Teheran zijn atoomprogr­amma stopt. Maar volgens Khamenei is het beleid van Trump mislukt. Iran zou hebben geleerd meer op eigen benen te staan.

“Er bestaat geen twijfel over dat sancties een misdaad zijn”, zei Khamenei in een toespraak op televisie. “Maar de slimme Iraniër heeft deze aanval, deze vijandighe­id optimaal benut en ervan geprofitee­rd door sancties te gebruiken als middel om de nationale zelfredzaa­mheid te vergroten.”

Volgens hem wordt ook door westerse instelling­en erkend dat de sancties niet hebben gewerkt. Iran zou bijvoorbee­ld minder afhankelij­k zijn geworden van de export van olie. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname