Times of Suriname

Skydiver verliest zijn prothese tijdens sprong, boer vindt kunstbeen terug

-

De 47-jarige Amerikaan Chris Marckres stond zó stijf van de adrenaline tijdens zijn eerste skydive dat hij niet doorhad dat hij in de lucht zijn beenprothe­se was verloren. Pas bij de landing sloeg de schrik hem om het hart. Waar was zijn kunstbeen?

“Ik had geen idee. Ik denk dat ik het gewoon niet doorhad door de spanning”, reageert Marckres aan CNN. “Ik genoot van de sprong en lette op alles behalve mijn prothese.” Pas na de sprong, uit een vliegtuig op drie kilometer hoogte, boven een uitgestrek­t landbouwge­bied in de Amerikaans­e staat Vermont, sloeg de schrik toe. Waar was zijn been? Chris Marckres verloor eerder zijn beide benen aan diabetes. Nog maar sinds twee maanden heeft hij twee protheses. Eén zo’n kunstbeen kostte hem 17.000 euro, en hij vermoedde dat zijn verzekerin­gsmaatscha­ppij niet heel happig zou zijn om zijn verloren exemplaar te vervangen. Nu zou hij opnieuw gebonden zijn aan een rolstoel en drie keer per week meer moeite moeten doen om op zijn dialyse-afspraken te komen. Geen leuk vooruitzic­ht. Dus besloot de 47-jarige een wanhopige oproep op Facebook te zetten. Hij had er niet veel vertrouwen in, maar je weet maar nooit. Wie had zijn been gezien? Het bericht werd veel gedeeld en ongeveer honderd mensen hielpen hem mee zoeken, onder wie een vrouw met werkervari­ng bij de politie en een man die reddingsho­nden traint. “Zo bijzonder om te zien dat er zoveel goede mensen zijn die een compleet vreemde willen helpen”, zegt Marckres.

Met resultaat: boer Joseph Marszalkow­ski vond de prothese in zijn 44 hectare grote sojabonenp­lantage dicht bij de landingspl­ek van de skydivers. Marszalkow­ski had zijn drone gebruikt om de velden af te speuren. Toen de batterij op was, besloot hij tussen de sojaboonpl­anten verder te gaan zoeken. Hij wilde bijna naar huis gaan, het werd donker, toen hij plots het donkergrij­ze kunstbeen in het gras zag liggen. De volgende dag kon hij Marckres de prothese teruggeven. Vrijwel in perfecte staat: de onfortuinl­ijke skydiver kon hem meteen weer aandoen, alsof er niets was gebeurd. Nu is het plan dat Marckres en Marszalkow­ski binnenkort samen een skydive gaan maken. Als bedankje. “Al staat dit in geen verhouding tot wat hij voor me heeft betekend”, reageert Marckres.

(HLN/Foto: Yahoo News Australia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname