Times of Suriname

Hartverwar­mend: beer met stem overleden moeder is weer terecht, dankzij hulp van het internet

-

De 28-jarige Mara Soriano uit Vancouver, Canada, brak in tranen uit toen ze eindelijk haar meest kostbare bezit weer in de armen kon sluiten: een knuffel met een spraakberi­cht van haar overleden moeder. De vrouw had de hulp van het internet ingeschake­ld, nadat haar rugzak met de beer werd gestolen. Na een lange zoektocht, die ook de aandacht van de Canadese filmster Ryan Reynolds trok, is de beer weer terecht.

Vier dagen lang bundelden internetge­bruikers de krachten om ‘Mama Bear’ te vinden. Duizenden mensen deelden een foto van de beer in een poging om de knuffel op te sporen - of de dief tot inkeer te dwingen. En dat leverde resultaat op. Gisteren werd de knuffel uiteindeli­jk teruggegev­en aan de 28-jarige Mara Soriano. “Ik dacht niet dat ze nog zou terugkomen, maar dat deed ze”, vertelde ze aan lokale media. “Mama Bear is thuis.” Soriano zat in zak en as toen ze de beer vrijdag kwijtspeel­de tijdens een verhuis in Vancouver. Ze had de rugzak neergezet op het trottoir nadat ze een verontrust­end telefoontj­e kreeg van een vriend die in de buurt werd aangereden. In alle haast vertrok ze om hem hulp te bieden. Soriano vertelde later dat haar verloofde al die tijd in de buurt was gebleven, maar dat ze hem vergeten was te zeggen om de tas veilig te zetten.

Binnen tien minuten werd de rugzak gestolen. De diefstal is duidelijk te zien op camerabeel­den.

Volgens Soriano gaf ze niks om de iPad, de Nintendo Switch en de belangrijk­e documenten die in de rugzak zaten - maar wel om de beer. Het knuffelbee­st bevatte een spraakopna­me van haar moeder, die vorig jaar overleed aan kanker. “Ik houd van je, ik ben trots op je, ik zal altijd bij je zijn”, zo was te horen in het Filipijns, de moedertaal van de vrouw.

Het verhaal ging een eigen leven leiden toen het werd opgepikt door journalist­e Deborah Goble van CBC, de openbare omroep in Canada. De oproep die ze op Twitter plaatste, verzamelde 28.000 retweets en reacties.

Acteur Ryan Reynolds, die geboren werd in Vancouver, bood een beloning van USD 5.000 (zo’n 4.250 euro) aan voor wie de beer zou terugbreng­en. Tal van andere sympathisa­nten beloofden kleinere bedragen om de beloning aan te spekken. Soriano moedigde mensen overigens aan om in de plaats daarvan een goed doel te sponsoren.

(HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname