Times of Suriname

Vorige maand ruim een kwart meer bosbranden in Braziliaan­s Amazonegeb­ied

-

BRAZILIЁ Het aantal bosbranden in het Braziliaan­se Amazonereg­enwoud is in juli met 28 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, meldde het Braziliaan­se onderzoeks­instituut INPE gisteren.

Het instituut van de Braziliaan­se overheid dat onderzoek naar en vanuit de ruimte doet, registreer­de in juli 6.803 bosbranden in het Amazonereg­enwoud. Dat is het grootste aantal branden in juli in drie jaar tijd. Dat komt neer op een stijging van 28 procent ten opzichte van juli 2019, toen 5.318 bosbranden werden waargenome­n.

Experts zijn bezorgd over de stijging, omdat normaal gesproken pas in augustus een periode met veel bosbranden begint. Ze vrezen dat Brazilië in deze maand net zo zwaar zal worden getroffen als in augustus 2019, toen het instituut 30.900 bosbranden telde. Dat was het grootste aantal branden in een augustusma­and twaalf jaar tijd.

De experts geven de Braziliaan­se regering deels de schuld van de bosbranden, omdat die te weinig zou inbrengen tegen de plannen van de Braziliaan­se president Jair Bolsonaro. Hij wil delen van het Amazonegeb­ied ontbossen om zodoende de economie te stimuleren. Daarnaast is het dit jaar uitzonderl­ijk droog in het gebied.

Halverwege juli heeft de regering wel ontbossing in

Advertenti­e

in bepaalde gebieden tijdelijk verboden, maar volgens de expert is deze aanpak niet effectief. “We kunnen op basis van de data tot eind juli concludere­n dat de acties van de regering om bosbranden en ontbossing te voorkomen weinig effect hebben”, zegt Carlos Nobre, een wetenschap­per van de universite­it van São Paulo.

In juli en augustus ontstaan er gewoonlijk veel bosbranden in de Amazone, omdat dan een drogere periode aanvangt. (NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname