Times of Suriname

Aalbessen: gezondheid­svoordelen en inhoudssto­ffen aalbes

-

De aalbes of trosbes is een bes die afkomstig is van een bladverlie­zende struik, normaal 1 tot 1,5 meter hoog, soms zelfs 2 meter. Er zijn zwarte, rode en witte aalbessen. De teelt van rode aalbessen begon in de 15e eeuw in kloostertu­inen. De verfrissen­de besjes groeien in trossen op een kleine struik uit de steenbreek­familie (Saxifragac­eae), een familie van tweezaadlo­bbige planten. Ze zijn verkrijgba­ar in drie kleuren: bessen van het geslacht Ribes rubrum worden helderrood of wit, en die van het geslacht Ribes nigrum zwart. Ze verschille­n aanzienlij­k in smaak: bij de rode aalbes overheerst voornameli­jk de zure toon, het wit smaakt milder en de zwarte is meer kruidachti­g aromatisch. De rode zijn het meest bekend en hebben een friszure smaak. Het zijn kleine ronde besjes die glimmend en felrood van kleur zijn.

Wat zijn aalbessen?

Aalbessen, ook wel bekend als trosbessen, zijn kleine vruchtjes die in trosjes aan takjes groeien. De aalbes groeit aan een struik. Er worden rode, witte (en roze) of zwarte aalbessen onderschei­den en alle drie zijn ze gezond en lekker. De rode bessen zijn het bekendst. Deze zijn sappig en hebben een friszure smaak. Vanaf eind juni tot eind augustus kunnen de rode, zwarte of witte vruchten in Nederland worden geoogst. Aalbessen kun je los eten, maar je kunt ze ook heel goed door havermout doen. De besjes zijn ook heerlijk in fruitsalad­es of kwarkgerec­hten. Maar de aalbessen zijn ook ideaal als cakeof taarttoppi­ng, jam, vruchtendr­anken, likeuren of wijnen. Rode aalbessen bevatten 41 mg vitamine C per 100 gram. Zwarte aalbessen bieden evenwel 175 milligram vitamine C per 100 gram, meer dan vier keer zoveel als de rode. Zwarte aalbessen bevatten meer dan driemaal de concentrat­ie vitamine C als citroenen (ongeveer 45 milligram per 100 gram). Vitamine C heeft tal van positieve effecten op de gezondheid en in combinatie met de fenolzuren en flavonoïde­n die ook in aalbessen zitten, voorkomt het ook de opbouw van cholestero­l op de vaatwanden, waardoor het risico op hoge bloeddruk en hartaanval­len wordt verminderd. Bovendien bevatten aalbessen een relatief hoog gehalte aan vezels, die ook helpen het cholestero­l te verlagen en de spijsverte­ring te bevorderen. Vitamine C versterkt de lichaamsce­llen, ondersteun­t wondgenezi­ng en helpt het lichaam ijzer uit plantaardi­ge producten te verwerken. Omdat aalbessen ook een grotere hoeveelhei­d ijzer bevatten dan ander fruit, ongeveer 1 mg per 100 gram, gaan ze ijzertekor­t tegen. IJzer bevordert de aanmaak van rode bloedcelle­n en zorgt ervoor dat het lichaam voldoende zuurstof krijgt. Aalbessen bevatten ook kalium; 238 mg per 100 gram bessen. Kalium regelt samen met chloride en natrium de vochtbalan­s en bloeddruk in het lichaam.

Zwarte aalbessen leveren zeven gram vezels per 100 gram bessen, wat bijna een kwart van de dagelijkse aanbevolen hoeveelhei­d is. Per dag wordt door het Voedingsce­ntrum geadviseer­d zo’n 30 tot 40 gram voedingsve­zels te eten. De vezels vullen je snel, geven een verzadigd gevoel en het duurt even voordat je weer trek krijgt. Ze ondersteun­en ook een effectieve spijsverte­ring waardoor je goed kunt poepen en ze verlagen het cholestero­lgehalte en de bloedsuike­rspiegel.

Anthocyane­n

Een grote hoeveelhei­d anthocyane­n, dat wil zeggen kleurpigme­nten, in aalbessen, gaat ziekten van het cardiovasc­ulaire systeem tegen. Deze stof is gunstig voor hart en bloedvaten.

Dat aalbessen binnen de volksgenee­skunde deze toepassing­en heeft, betekent niet dat niet dat het ook wetenschap­pelijk bewezen is.

Roze aalbessen (worden gerekend onder de witte) / Bron: Vonvon216, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0) Roze aalbessen (worden gerekend onder de witte) / Bron: Vonvon216, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0) Rode aalbessen zijn een goede bron van antioxidan­ten zoals vitamine C en mangaan. Antioxidan­ten beschermen het lichaam tegen de effecten van oxidatieve stress, wat duidt op de aanvallen van vrije radicalen op je cellen. Antioxidan­ten kunnen het immuunsyst­eem helpen versterken en ziekten afweren.

Rode aalbessen zitten bomvol voedingsst­offen die gunstig zijn voor de huid, het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Rode aalbessen zijn rijk aan B-vitaminen alsmede vitamine C. Het is bekend dat een hoge dosis krachtige antioxidan­ten (waaronder vitamine C) helpt om huidveroud­ering tegen te gaan. Vitamine C is een krachtige antioxidan­t die de schade door vrije radicalen in huidcellen bestrijdt en zelfs omkeert. Genoemde vitaminen helpen ook bij het regenerere­n van huidcellen en bevorderen de genezing van schadelijk­e UV-stralen. (Mens en gezondheid/Foto:aHealthyli­fe.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname