Times of Suriname

USD 4 miljard foetsie

-

PARAMARIBO – Ongeveer USD 4 miljard aan inkomsten die de Staat de afgelopen tien jaar heeft ontvangen, is nergens terug te vinden in de financiële administra­tie van de regering. “Die USD 4 miljard is foetsie, niemand weet waar die naar toe is en waaraan het is besteed. Er is ook nergens een behoorlijk­e administra­ie bijgehoude­n op het Ministerie van Financiën en Planning van de totale inkomsten, uitgaven en totaal aan schuldden die in de afgelopen tien jaar zijn gemaakt”, zei president Chandrikap­ersad Santokhi gisteren tijdens een persconfer­entie in de Congreshal.

Santokhi deed uit de doeken dat het Surinaamse volk is opgescheep­t met een totale buitenland­se schuld van USD 1,9 miljard, verdeeld over 123 leningen. Er worden nog steeds meer leningen terug getraceerd. Aan binnenland­se schuld moet totaal 140 miljoen euro worden betaald. “Per burger in het land is dit een bedrag van USD 5000 aan schuld en per huishouden gemiddeld USD 24 duizend dat terugbetaa­ld moet worden. Het volk heeft niet hierom niet gevraagd maar toch is het nu opgezadeld hiermee”, legt het staatshoof­d uit. Wat verder ook verzwarend werkt voor Suriname zijn de twee commerciel­e leningen met hoge renteperce­ntages die zijn afgesloten bij Oppenheime­r.

“Op jaarbasis moet het land alleen aan rente en aflossinge­n van deze twee leningen een bedrag van USD 67 miljoen betalen. Het land verdient niet eens zoveel om dit te kunnen opbrengen”, zegt de president.

De president deed verder in het kort een uiteenzett­ing over de financiële situatie van het land op dit moment en de eventuele consequent­ies die daarmee gepaard gaan voor het land. “Van wat wij tot nu toe allemaal terug hebben kunnen traceren, en terugvinde­n in de administra­tie kan ik alvast aangeven, dat er een maandenlan­ge achterstan­d is aan uitbetalin­g van de AOV en AKBuitkeri­ng. Ongeveer SRD 300 miljoen uit het COVID19-fonds is niet verantwoor­d en nu wordt nog verder onderzocht. Alle royalty betalingen die de Staat ontvangt uit de goudsector, ongeveer

USD 65 miljoen, worden gebruikt om schulden af te lossen en worden niet aangewend ten bate van de Staat. En USD 272,9 miljoen die men heeft geprobeerd over te maken vanuit SPBS naar de rekening van een woningbouw­fonds, zodat de nieuwe regering bij haar aantreden niet hierover zou kunnen beschikken en dus ook de salarissen en uitbetalin­gen over juli niet zou kunnen verrichten. Dit is de reden waarom er strakke maatregele­n worden getroffen tegen de directeur van deze bank”, zegt Santokhi. Hij legt verder ook uit dat het land ruim SRD 253 miljoen achterstan­d aan betalingen heeft aan lokale bedrijven die diensten hebben verricht. “Als zij hun geld niet krijgen, gaan ze over de kop, dus ook dit is een grote zorgpunt”, zegt Santokhi.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname