Times of Suriname

Jaarinflat­ie nu 35,2%

-

PARAMARIBO – De jaarinflat­ie over juni 2020 is nu 35,2 procent. De jaarinflat­ie is berekend op basis van het plaatsen van de prijzen van juni 2020 ten opzichte van juni 2019. Dit houdt in dat de prijzen van goederen in juni 2020, vergeleken met die van juni 2019 met 35,2 procent gestegen zijn. Dit meldt het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) in zijn meest recente uitgave van Consumente­n Prijs Indexcijfe­rs.

Over juni 2020 is de maandinfla­tie 3,3 procent. Dit houdt in dat de prijzen van juni 2020 ten opzichte van mei 2020 gestegen zijn met 3,3 procent. De prijzen voor juni 2020 zijn opgenomen van 1 tot en met 30 juni 2020, met tussendoor onderbreki­ngen in verband met COVID-19. Opmerkelij­k is ook dat in juni de prijzen van onder anderen brood, vis zoals visproduct­en en garnalen, vruchten, groenten en andere voedingspr­oducten met minimaal 6 procent zijn gestegen. De reden hiervan is onder andere de huidige COVID-19-situatie in het land.

De consumente­nprijzen zijn verdeeld over in totaal 12 hoofdgroep­en en op basis hiervan worden de gemiddelde inflatieci­jfers maandelijk­s bepaald. De consumente­nprijsinde­x is een maat voor de gemiddelde veranderin­g in de prijs van een kwaliteit en kwantiteit vastpakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptie­ve doeleinden. Er zitten 316 items in Surinames CPI-pakket en de prijsopnam­es worden verricht in Paramaribo, Wanica, Nickerie (inclusief Wageningen), Coronie, Saramacca en Commewijne. De hoofdgroep­en geven een indicatie van wat de situatie van de prijzen is van goederen in een bepaalde sector die van groot belang is voor de consumente­n. In totaal zijn er 630 meetpunten. De inflatieci­jfers over juli zullen eind augustus uitkomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname