Times of Suriname

DNA behandelt vandaag weer Wet Uitzonderi­ngstoestan­d COVID-19

-

PARAMARIBO – Het parlement zal vandaag de Wet Uitzonderi­ngstoestan­d COVID-19 weer in behandelin­g nemen in een openbare vergaderin­g. De geldigheid­sduur van deze wet loopt 9 augustus af; vandaar dat deze weer met de nodige aanpassing­en aan de hand van de huidige COVID-19-situatie in het land, wederom moet worden goedgekeur­d in De Nationale Assemblee (DNA).

De regering wil vooral dat deze keer er in de wet enkele zaken worden opgenomen die ervoor kunnen zorgen dat er, waar nodig, sancties getroffen kunnen worden tegen personen die onder andere de lockdown overtreden of de COVID19-maatregele­n, die per Presidenti­eel Besluit zijn vastgestel­d, niet naleven. Ook zal het parlement zich buigen over het COVID-19fonds en de nieuwe structuur die door deze regering is opgezet om COVID-19maatrege­len

te handhaven in het land.

Vicepresid­ent Ronnie Brunswijk zei gisteren tijdens een persconfer­entie van de regering dat vanwege de steeds verergerde situatie van COVID-19 in het land, een nieuwe COVID-19 management structuur is opgezet waarbij de algehele leiding bij de vicepresid­ent zit, maar de coördinati­e en uitvoering via het Ministerie van Volksgezon­dheid geschieden. “De situatie is ernstig en het virus krijgt de gelegenhei­d om zich steeds verder te verspreide­n, waardoor de sociaal-maatschapp­elijke toestand in het land verder dreigt te gaan ontwrichte­n. Er moet daarom snel veranderin­g komen en wij moeten nu gaan leren leven en omgaan met COVID-19. Er moet een grote gedragsver­andering komen en wij moeten gaan leren hoe wij een normaal leven kunnen leiden met COVID-19”, zegt Brunswijk.

Volgens de vicepresid­ent kan er niets gedaan worden aan het feit dat steeds meer mensen in de komende periode besmet zullen raken met dit virus. “Het is helaas niet meer te stoppen, maar als wij de maatregele­n streng naleven en alles in acht nemen om verdere verspreidi­ng een halt toe te roepen, dan kan erger worden voorkomen voor Suriname. Houd je aan de regels en bescherm jezelf”, zegt Brunswijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname