Times of Suriname

Minister Sewdien wil quick scan van zaken die dringend aanpak behoeven

-

NICKERIE Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt een quick scan te willen plegen over zaken die dringend oplossing behoeven. Dit zei de minister na de eerste dag van zijn eerste officieel werkbezoek aan Nickerie, waaraan hij zondag is begonnen. Sewdien zegt dat tijdens de gesprekken met de organisati­es nogal wat zaken hem zijn opgevallen.

“Water is erg cruciaal voor de rijstsecto­r en tot mijn verbazing moest ik vernemen dat de pompen van Wakay er niet al te best uitzien; die behoeven een dringende ingreep qua onderhoud, anders halen wij het volgende seizoen niet”, merkt Sewdien op.

In oktober en november moet er water gepompt worden voor de rijstareal­en. Volgens de minister van LVV is het kort dag. Als er nu geen dringend onderhoud wordt gepleegd aan de pompen, dan kan het gevolgen hebben voor de inzaai. Andere zaken die tijdens de gesprekken zijn aangekaart, zijn onder andere de natteen droge infrastruc­tuur, hoe verder met het Anne van Dijk Rijstonder­zoekscentr­um Nickerie (Adron).

Sewdien zegt dat de Adronlijne­n dusdanig gedegenere­erd zijn en vindt dat er nu een andere wind daar moet gaan waaien. Met de boeren en verwerkers is ook gesproken over het opzetten van een productsch­ap. “Daar zie ik meer voorstande­rs dan tegenstand­ers, en ik hoop dat wij gauw met discussies eruit komen en dat er ook spoedig een wet wordt ingediend in het parlement om dat goed te keuren.”

Ook de export van rijst is aan de orde geweest. Van de exporteurs heeft de minister begrepen dat er nogal wat uitdaginge­n zijn op dat vlak. Een daarvan is het baggeren van de mondig van de Nickerieri­vier, omdat alleen schepen met een minder vermogen de haven van Nieuw Nickerie kunnen aandoen. De minister zegt dat het hem goed stemt dat de stakeholde­rs ook een plan hebben om dat probleem op te lossen en de private sector bereid is met een deel van de kosten in te komen. Sewdien zegt dat er een hoop zaken zijn die hij op de eerste dag van zijn werkbezoek besproken heeft. “Die neem ik mee naar

Paramaribo om mijn specialist­en erop in te zetten om te kijken hoe snel wij al deze punten zouden kunnen realiseren.”

De minister van LVV heeft maandag kennisgema­akt het LVV-personeel van Nickerie. Op het programma staan ook gesprekken met stakeholde­rs van de visserij en veeteeltse­ctor. Het bezoek aan Nickerie wordt afgesloten met een oriëntatie­bezoek aan het pompgemaal te Wageningen, waarvan de bewindsman zegt al veel erover te hebben gehoord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname