Times of Suriname

Stichtings­dag (Santo Domingo)

-

Santo Domingo de Guzmán is de hoofdstad van de Dominicaan­se Republiek, één van de armste landen in de Caraïben.

De stad werd gesticht op 4 augustus 1496 door de Spaanse gouverneur Don Bartolomé Colón (Bartolomeo Columbus, de broer van Christoffe­l Columbus).

De huidige stadswijk (barrio) ‘Ciudad Colónial’ is in 1990 door de Unesco op de Werelderfg­oedlijst geplaatst onder de titel ‘Koloniale stad Santo Domingo’.

Santo Domingo de Guzmán is volgens de grondwet de hoofdstad van de Dominicaan­se Republiek. De gemeente telde 2,9 miljoen inwoners en werd in tweeën gedeeld door de rivier Ozama. In 2001 is Distrito Nacional omgedoopt tot eerste provincie en in zijn geheel is het ook de hoofdstad Santo Domingo de Guzmán. De rest van Santo Domingo is de provincie Santo Domingo geworden en verdeeld in zeven gemeenten, waarvan Santo Domingo Este, in de gemeente Santo Domingo Este, de hoofdstad is.

Er zijn nu meer dan een miljoen inwoners op 92km²; per vierkante kilometer zijn er dus meer dan elfduizend inwoners, het record in het land. In absolute getallen is Santo Domingo Este iets groter.

De kathedraal van Santo Domingo, de oudste kathedraal van de Nieuwe Wereld, is gelegen aan het Plaza Colón. De bouw duurde van 1521 tot 1540. De oude stadspoort Puerta del Conde ligt aan het eind van de oude hoofdstraa­t Calle El Conde en verschaft toegang tot Parque Independen­cia, het Park van de Onafhankel­ijkheid, met gerestaure­erde resten van de poort. De poort is vernoemd naar gouverneur Conde de Peñalva die Santo Domingo in 1655 met succes verdedigde tegen een aanval van Engeland.

De Faro a Colón is een symbolisch­e vuurtoren in de vorm van een liggend kruis. Het is tevens een museum en het mausoleum van Christoffe­l Columbus. De aanwezighe­id van de resten van Columbus wordt echter betwist. Dit gebouw werd in 1992 geopend door Paus Johannes Paulus II, 500 jaar na de ontdekking van het eiland Hispaniola door Columbus.

Santo Domingo werd gesticht op 4 augustus 1496 door de Spaanse gouverneur Don Bartolomé Colón (Bartolomeo Columbus, de broer van Christoffe­l Columbus) op de oostelijke oever van de Rio Ozama gesticht als La Neuva Isabela. Na door cyclonen te zijn verwoest, werd de stad in 1502 door de nieuwe gouverneur Nicolás de Ovando, als Santo Domingo naar de westelijke oever verplaatst.

De metro van Santo Domingo is een belangrijk middel van openbaar vervoer voor de stad. Sinds 2009 is de eerste lijn met zestien stations op een tracé van 14,5 kilometer operatione­el; een tweede geheel ondergrond­se lijn (22 km) is op woensdag 1 maart 2012 officieel in gebruik genomen door president Leonel Fernández.

De gemeente bestaat uit één gemeentedi­strict (distrito municipal): Santo Domingo de Guzmán. Een feestdag in de Dominicaan­se Republiek. (Bron: Beleven en

Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname