Times of Suriname

Honderden gevangenen gevlucht na aanval op Afghaanse gevangenis

-

AFGHANISTA­N - Meer dan driehonder­d gevangenen zijn nog voortvluch­tig na een aanval van terreurgro­ep Islamitisc­he Staat (IS) op een Afghaanse gevangenis. Die begon zondag en heeft volgens de autoriteit­en aan 29 mensen het leven gekost, onder wie burgers en gevangenen. Ook raakten zeker vijftig personen gewond.

Bij de gevangenis in Jalalabad ging eerst een autobom af. Daarna openden aanvallers het vuur op de bewakers. Tijdens de chaos sloegen veel van de bijna 1800 gevangenen op de vlucht. Een woordvoerd­er van de gouverneur van de oostelijke provincie Nangarhar zegt dat ruim duizend gevluchte gedetineer­den weer zijn opgepakt.

Een gevangene die achter was gebleven in de gevangenis, vertelde telefonisc­h dat de aanvallers zich verschanst­en in het complex. “Soms is het stil en dan begint het schieten weer”, zei de man eerder op de dag. “De veiligheid­stroepen lijken niet te kunnen oprukken omdat de aanvallers strategisc­he plekken in handen hebben, waaronder de wachttoren­s.”

In de gevangenis zaten naast gewone criminelen ook extremiste­n vast van de Taliban en IS. Die laatste groep heeft de verantwoor­delijkheid voor de aanval opgeëist. De autoriteit­en hadden een dag voor de aanval op de gevangenis bekendgema­akt dat een hoge leider van IS was gedood in de omgeving van de stad. Een lokale politicus vertelde dat het openbaar leven in de Jalalabad volledig is stilgelegd door de strijd bij de gevangenis. “Winkels zijn dicht. De stad is helemaal leeg.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname