Times of Suriname

Amerikaan krijgt forse boete na doodschiet­en beschermde vogelsoort

-

Een Amerikaans­e man die twee trompetkra­anvogels doodschoot, krijgt USD 85.000 (ruim 72.000 euro) boete en moet 360 uur taakstraf uitvoeren. De vogelsoort is zeer zeldzaam en met uitsterven bedreigd.

De man had de twee vogels al in 2016 doodgescho­ten in de

Amerikaans­e staat Louisiana, maar omdat hij het incident jarenlang ontkende, werd hij niet eerder vervolgd.

Er zijn wereldwijd nog slechts 850 trompetkra­anvogels over. Het is de grootste vogelsoort van NoordAmeri­ka en de enige kraanvogel die in NoordAmeri­ka leeft. Een volwassen exemplaar kan wel anderhalve meter groot worden.

“Trompetvog­els zijn simpelweg onbetaalba­ar”, vertelde de rechter tijdens de zitting. Ze veroordeel­de de man tot een taakstraf van 360 uur en gaf hem een boete van 85.000 dollar.

De man had de twee vogels in 2016 doodgescho­ten. Hij vond er slechts eentje terug. Toen hij ontdekte dat die vogel een zender omhad, sneed hij de poten af en gooide hij de zender in een rivier. “Trompetvog­els zijn een belangrijk onderdeel van het erfgoed van onze staat”, vond de rechter. “Mensen die de dieren doodschiet­en zullen er de gevolgen van ondervinde­n.”

Milieuorga­nisaties in de Verenigde Staten proberen met man en macht te voorkomen dat de zeer zeldzame vogel uitsterft. De dieren worden daarom in speciale centra gefokt en vervolgens vrijgelate­n. Dat kost volgens de milieubewe­ging zo’n 94.000 dollar (bijna 80.000 euro) per vogel. Een flink deel van de boete die de man opgelegd heeft gekregen bestaat dan ook uit een terugbetal­ing aan de milieuorga­nisaties.

(RTL Nieuws)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname