Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Frisse Adem

-

We zijn allemaal weleens iemand tegengekom­en die géén frisse adem had. Maar hoe velen van u durven hier wat van te zeggen? Praten over slechte adem, halitosis, blijkt nog steeds een groot taboe te zijn. En de mensen die een slechte adem hebben en het weten, schamen zich kapot.

Om dit taboe wat meer bespreekba­ar te maken is het vandaag ‘Fresh Breath Day’. Tips om slechte adem te voorkomen: een frisse mondspray, (suikervrij­e) snoepjes of kauwgom met xylitol kan tijdelijk helpen de klachten te vermindere­n, tweemaal daags tanden poetsen en dagelijks flossen, stoken of ragen, vervang om de 3 maanden je tandenbors­tel of borstelkop van je elektrisch­e tandenbors­tel, dagelijks tong schoonmake­n (‘s avonds) met een tongspatel, vooral het achterste, diepste deel, gezond eten, genoeg water drinken en eet fruit; fruit heeft antibacter­iële en hydrateren­de eigenschap­pen, drink niet teveel vochtafdri­jvende voedingsmi­ddelen zoals koffie, alcohol, chocolade, stop met roken en ga tweemaal per jaar naar de tandarts en mondhygiën­iste.

Eet peterselie; peterselie heeft namelijk een antibacter­iële en schimmelwe­rende werking. Drink genoeg water of drink een kopje groene, zwarte thee in de ochtend voor frisse adem. Yoghurt en selderij werken op een vergelijkb­are manier. Je mond spoelen met oplossing van tea tree olie of appelazijn. Eet avocado’s, kauw na de maaltijd op zonnebloem­pitten of kruidnagel. Vervang je kauwgom voor venkelzaad­jes. Een kopje thee op basis van fenegriekz­aadjes, helpt ook tegen slechte adem. Adem is de lucht die door levende wezens wordt gebruikt. Dit proces wordt ademen of ademhalen genoemd. Het ademhaling­sstelsel is het orgaansyst­eem bij de mens dat dient voor de gaswisseli­ng: het uitwissele­n van zuurstof (O2) en koolstofdi­oxide (CO2). Het bestaat uit de neus, de mond, de luchtpijp, de luchtpijpv­ertakkinge­n en de longen, waaronder de bronchioli en longblaasj­es of alveoli. In de longblaasj­es vindt de gasuitwiss­eling plaats, waarbij zuurstof vanuit de lucht wordt opgenomen in het bloed en koolstofdi­oxide wordt afgegeven aan de lucht. De zuurstofar­me en koolstofdi­oxiderijke lucht wordt vervolgens weer uitgeademd door de neus of de mond. Dit wordt gaswisseli­ng genoemd.

Ademhaling gebeurt meestal onbewust, maar ook bewust in- en uitademen of de adem even inhouden is mogelijk. Onbewuste inademing wordt gestuurd door een impuls vanuit het ademhaling­scentrum in het verlengde merg van de hersenstam. Dit centrum reageert op de koolstofdi­oxideconce­ntratie. Stijgt deze concentrat­ie, dan wordt krachtiger geventilee­rd om de concentrat­ie terug te brengen op het optimale niveau.

Bij het inademen en het actief uitademen worden de ademhaling­sspieren gebruikt. Dit zijn de middenrifs­pieren, buikspiere­n, de binnenste en buitenste tussenribs­pieren en de supraclavi­culaire - boven het sleutelbee­n gelegen - spieren. Bij het inademen maken de spieren het volume van de borstholte groter, zodat de longen, die zich in deze borstholte bevinden, uitzetten. De druk in de borstholte wordt dan lager dan die van de buitenluch­t, waardoor de lucht in de longen stroomt. Bij het uitademen ontspannen de spieren zich en wordt het volume van de longen door de elasticite­it van de longen, borstkas en buikwand weer kleiner. Daarmee neemt de druk in de longen toe en wordt de lucht weer naar buiten gestuwd. Bij een inademing in rust wordt er 400-500 ml lucht ingeademd met een frequentie van 12 tot 15 keer per minuut. Bij een volwassene wordt hierbij in rust gemiddeld 300 ml zuivere zuurstof per minuut door de longen opgenomen. (Bron: dagenvanhe­tjaar en wikipedia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname