Times of Suriname

Besmetting­en onder jongeren nemen toe, alternatie­ven voor introducti­eweken

- Mondkapjes worden uitgedeeld door studenten in Rotterdam.

AMSTERDAM - Het Amsterdams­e studentenc­orps A.S.C.A.V.S.V stopte met de ontgroenin­gstijd van nieuwe leden, nadat vier van hen positief getest zijn op het coronaviru­s. Ook in Rotterdam nemen de zorgen om de nieuwe besmetting­en bij twintigers toe. Volgens de GGD’s in beide steden vormen de aankomende introducti­eweken een besmetting­srisico.

“We zien een verdubbeli­ng van het aantal meldingen positief geteste personen. Die toename zien we heel erg bij jongvolwas­sen”, zei ook Susan van den Hof van het RIVM gistermidd­ag. In de afgelopen week was een kwart van alle positief geteste personen in Nederland tussen de 20 en 29 jaar oud. De cijfers laten volgens Van den Hof zien dat jonge mensen toch ook het virus overdragen aan oudere mensen. Dat is waar ik bezorgd over ben. Dat het virus nu overslaat naar de oudere leeftijdsg­roepen.”

In heel Nederland buigen studentenv­ereniginge­n zich daarom over de vraag of de introducti­eweken wel door kunnen gaan en vooral, hoe? Introducti­eweken zijn volgens voorzitter Merel van Lunen, voorzitter van de Rotterdams Kamer van Vereniging­en, een overkoepel­ende organisati­e van studentenv­ereniginge­n in Rotterdam, een onmisbare start voor nieuwe studenten. “Er komt een hele groep studenten naar Rotterdam, die vaak een hele zomer thuis heeft gezeten. Ze hebben geen diploma-uitreiking of examenfees­t gehad. Wij hadden een leuke start van onze studentent­ijd en dat gunnen we nieuwe studenten ook.” Van Lunen is een van de initiatief­nemers van een actie die de coronamaat­regelen extra onder de aandacht van studenten moet brengen. Onder de slogan, ‘Niet lullen, maar testen’, delen leden van de studentenv­ereniging op verschille­nde plekken in Rotterdam mondkapjes uit. Na een gesprek met de veiligheid­sregio, GGD en burgemeest­er Aboutaleb, is Van Lunen zich meer bewust geworden van de risico’s en dat ook jonge mensen flink ziek kunnen worden van het virus.

Aboutaleb zegt zich grote zorgen te maken over de besmetting­en onder studenten in Rotterdam. “Ook omdat studenten hun netwerk niet prijsgeven.” Daardoor wordt bron- en contactond­erzoek door de GGD vrijwel onmogelijk. “Dus we kunnen de mensen met wie ze te maken hebben gehad niet bellen. Als we wel bellen, merken we dat ze hun verhaal op elkaar hebben afgestemd.” De introducti­eweken waarin grote groepen nieuwe studenten de stad leren kennen en samen op ontgroenin­gskamp gaan, moeten daarom nu anders worden ingericht. Zo kunnen grotere uitbraken hopelijk kunnen worden voorkomen, maar het verschilt nogal per studentens­tad welke maatregele­n er gelden. Studentenv­ereniging Carolus Magnus, uit Nijmegen, laat weten dat de introducti­e wordt uitgesteld naar februari. In Groningen wordt de Keiweek zoveel mogelijk online gehouden. In Wageningen is er wel een introducti­eweek, maar wel in kleinere groepen. Corona of niet, dat (aspirant) studenten behoefte hebben aan sociaal contact blijkt uit het aantal voorinschr­ijvingen bij studentenv­ereniginge­n. En volgens Dominique van Rijsbergen, voorzitter van Aller Heiligen Convent, een overkoepel­ende organisati­e van studentenv­ereniginge­n in Nederland, is dat een gevolg van dat de colleges aankomend schooljaar voornameli­jk online zullen zijn. “Daarom willen nieuwe studenten nu alvast de kans grijpen om wat mensen te leren kennen.”

Ondanks dat vereniging­en, universite­iten en gemeenten hun best doen om nieuwe studenten te motiveren afstand te houden, zich te laten testen en hun contacten te beperken, valt er nog winst te halen. Martin Homminga, woordvoerd­er van de GGD Amsterdam: “We kunnen niet spreken van ‘de student’ omdat het helemaal afhankelij­k is van of ze zelf die verantwoor­delijkheid voelen om zich aan de maatregele­n te houden, ook tijdens introducti­etijd.” (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname