Times of Suriname

GGD: ‘Dweilen met de kraan open’

-

AMSTERDAM - Een groeiend aantal Nederlande­rs is te laks om zich aan coronamaat­regelen te houden. Uit het contactond­erzoek van de GGD-Ghor blijkt dat menigeen tijdens feestjes thuis en in de horeca zich niet houdt aan de anderhalve meter afstand.

Ook merkt de GGD dat er steeds meer sociale bijeenkoms­ten plaats vinden, zoals huwelijken en begrafenis­sen, waarbij de afstandsre­gels aan de laars worden gelapt. “Als mensen zich niet aan de gedragsreg­els houden, dan is het dweilen met de kraan open”, waarschuwt koepelorga­nisatie GGD-Ghor.

In het hele land trachten de verschille­nde GGD-en contacten in beeld te brengen van elke nieuwe corona-besmetting. Maar zelfs aan contactond­erzoek werkt een deel van de ondervraag­de personen, die het virus al bij zich dragen, niet mee. Sommigen weigeren, in weerwil van het GGD-advies, om in isolatie/ quarantain­e te gaan. Anderen vertikken het om contacten te benoemen tijdens het bronen contactond­erzoek.

De GGD-Ghor slaat alarm over die groeiende onwil. Om de simpele reden dat dit een nieuwe golf van ziekenhuis­opnames en sterfgeval­len dichterbij brengt. “Als mensen zich niet aan de gedragsreg­els van de overheid (blijven) houden, belemmert dit GGD’en in hun werk en is het onmogelijk om verder verspreidi­ng van het coronaviru­s te voorkomen”, stelt de GGD op haar website.

Dinsdag bleek al uit de nieuwe RIVM-cijfers dat het aantal nieuwe besmetting­en vorige week is verdubbeld naar ruim 2500. De noodkreet van de GGD komt vlak voordat premier Rutte op donderdag weer een nieuwe persconfer­entie houdt over de groeiende virusdruk. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname