Times of Suriname

Columbiaan­se oud-president Uribe onder huisarrest

-

COLUMBIA - De voormalige Columbiaan­se president Alvaro Uribe is door het hooggerech­tshof van het Zuid-Amerikaans­e land onder huisarrest geplaatst.

Uribe wordt verdacht van fraude en van het manipulere­n van een getuige.

Uribe was president van Columbia tussen 2002 en 2010 en zit momenteel in de senaat. Hij geldt als de mentor van de huidige president Ivan Duque. De aanklachte­n tegen rechtse Uribe vloeien voort uit diens vete met de linkse senator Ivan Cepeda.

Uribe had zijn huisarrest zelf al wereldkund­ig gemaakt. “De ontbering van mijn vrijheid bezorgt me diepe droefheid voor mijn vrouw, voor mijn familie en voor de Columbiane­n die nog steeds geloven dat ik iets goeds voor het moederland heb gedaan”, stelde hij op Twitter. De huidige president Duque steunt zijn voorganger. “Ik geloof en zal altijd geloven in zijn onschuld en eer”, verklaarde hij.

Het is voor het eerst in Columbia dat een oud-president op bevel van de rechter wordt vastgezet. “Niemand in Columbia staat boven gerechtigh­eid of de wet, ongeacht hoe invloedrij­k iemand is”, zei Cepeda. Zijn aanhangers vierden dinsdag in Bogotá het huisarrest van Uribe, terwijl de volgelinge­n van de oud-president aankondigd­en in hun auto’s te gaan demonstrer­en.

Uribe kan 12 jaar cel krijgen als hij schuldig wordt bevonden. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname