Times of Suriname

2019 was dodelijkst­e jaar voor milieuacti­visten

-

Vorig jaar zijn minstens 212 mensen vermoord die opkwamen voor het milieu of hun land, het hoogste aantal ooit. Dat blijkt uit cijfers van de ngo Global Witness. Colombia en de Filippijne­n zijn met respectiev­elijk 64 en 43 moorden samen goed voor meer dan de helft van alle gerapporte­erde moorden vorig jaar. Andere hotspots zijn Brazilië, Mexico en Guatemala.

De cijfers zijn slechts minima, zegt Global Witness, want heel wat moorden krijgen geen aandacht. Bovendien schuilt achter de doden een veelvoud aan activisten die het zwijgen wordt opgelegd door gewelddadi­ge aanvallen, arrestatie­s, doodsbedre­igingen of rechtszake­n, zegt de ngo.

Ook in Europa

Ook in Europa neemt de druk op milieuacti­visten toe. Global Witness verwijst naar de toenemende bedreiging­en en aanvallen in Roemenië, waaronder de moord op Liviu Pop. De boswachter werkte aan de beschermin­g van een van Europa’s grootste, oeroude bossen met een grote biodiversi­teit en belang voor het klimaat.

Het rapport werpt ook licht op de rol die land- en milieuverd­edigers spelen in de strijd tegen de klimaatver­andering. Sinds het Klimaatakk­oord van Parijs in december 2015 zijn er elke week gemiddeld vier land- en milieuacti­visten gedood.

Mijn- en landbouw

Mijnbouw was wereldwijd de dodelijkst­e sector met vijftig moorden in 2019. In Azië is dat vooral de agribusine­ss.

“De agribusine­ss en olie-, mineralene­n gaswinning zijn altijd de grootste aanjagers geweest van aanvallen op land- en milieuverd­edigers”, zegt Rachel Cox van Global Witness. “Het zijn ook de industrieë­n die ons door ontbossing en toenemende koolstofem­issies verder richting klimaatver­andering duwen.” “Veel van ‘s werelds ergste schendinge­n van het milieu en de mensenrech­ten worden veroorzaak­t door de exploitati­e van natuurlijk­e hulpbronne­n en corruptie in het wereldwijd­e politieke en economisch­e systeem”, zegt Cox. “Land- en milieuverd­edigers zijn de mensen die hiertegen opkomen. Als we echt plannen willen maken voor groen herstel dat de veiligheid, gezondheid en het welzijn van mensen centraal stelt, moeten we de oorzaken van aanvallen op verdediger­s aanpakken en hun voorbeeld volgen in het beschermen van het milieu.”

Successen

Global

Witness

benadrukt dat de milieu- en landactivi­sten een cruciale rol blijven spelen en ook successen boeken. In Ecuador kreeg de inheemse bevolking gelijk in een geschil met de regering, die haar grondgebie­d wilde veilen voor olie- en gasexplora­tie. In Indonesië kon de inheemse gemeenscha­p Dayak Iban in CentraalBo­rneo het legale eigendom van 10 duizend hectare land veiligstel­len na een decenniala­nge strijd.

In een zaak die aan het Britse Hooggerech­tshof is voorgelegd door Zambiaanse gemeenscha­ppen die getroffen zijn door een grootschal­ige kopermijn, heeft een rechter de klacht ontvankeli­jk verklaard. Dat kan grote gevolgen hebben voor veel andere mijnbedrij­ven. (DeWereldMo­rgen/Foto: De

Standaard)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname