Times of Suriname

800 miljoen kinderen hebben te veel lood in het bloed

-

Wereldwijd lijden 800 miljoen kinderen aan loodvergif­tiging, en de helft van hen woont in Zuid-Azië. Dat blijkt uit een rapport van het VN-kinderfond­s Unicef en de milieuorga­nisatie Pure Earth. Loodvergif­tiging leidt in het begin ‘amper tot symptomen, maar brengt ongemerkt schade toe aan de gezondheid en ontwikkeli­ng van kinderen, met mogelijk fatale gevolgen’, zegt Unicef-directeur Henrietta Fore.

Het rapport The Toxic Truth schat dat wereldwijd een op de drie kinderen, 800 miljoen in totaal, een loodgehalt­e in het bloed heeft van minstens vijf microgram per deciliter. Vanaf die grens wordt ingrijpen noodzakeli­jk geacht.

Schade aan hersenen

Lood is een krachtig neurotoxin­e dat onherstelb­are schade toebrengt aan de hersenen van kinderen, vooral die onder de vijf jaar. Doordat de hersenen dan nog in volle ontwikkeli­ng zijn, kunnen blijvende neurologis­che, cognitieve en fysieke beperkinge­n ontstaan. De blootstell­ing van kinderen aan lood kost lage en middeninko­menslanden naar schatting bijna 1000 miljard (1 biljoen) dollar. Het gaat om het verlies van het economisch­e potentieel van deze kinderen in hun latere leven. De informele recyclage van loodbatter­ijen is een van de belangrijk­ste factoren die bijdragen aan de vergiftigi­ng van kinderen in lage en middeninko­menslanden. Het aantal voertuigen is daar sinds 2000 verdrievou­digd.

Andere bronnen van blootstell­ing bij kinderen zijn loden waterleidi­ngen, lood uit industriël­e activiteit­en zoals mijnbouw en recyclage van batterijen, op lood gebaseerde verf en pigmenten, en de gesoldeerd­e afdichting van conservenb­likken. Nog andere bronnen van vergiftigi­ng: loodhouden­de benzine, het lood in kruiden, cosmetica, ayurvedisc­he medicijnen, speelgoed en andere producten, en het lood in het haar, de kleding en de schoenen van werknemers in bedrijven die lood gebruiken.

Vooral kinderen

in ZuidAzië

Volgens de studie hebben ongeveer 378 miljoen minderjari­gen in Zuid-Azië te hoge loodniveau­s in hun bloed, 222 miljoen in Afrika ten zuiden van de Sahara, 78 miljoen in Oost-Azië en het Pacifische gebied, 63 miljoen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en 49 miljoen in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied.

In Europa en Centraal-Azië zijn er ongeveer 12 miljoen kinderen en adolescent­en met te veel lood in het bloed, in Noord-Amerika 1,3 miljoen. Het rapport bevat casestudy’s uit Bangladesh, Georgië, Ghana, Indonesië, Mexico en de Verenigde Staten. In Kathgora, een dorp in Bangladesh niet ver van de hoofdstad Dhaka, huurde een van de driehonder­d inwoners een perceel waar de recyclage van batterijen het water, de lucht en de bodem had verontrein­igd. De vervuiling werd ontdekt toen dieren ziek begonnen te worden en stierven en de huid van kinderen begon te irriteren.

Studies hebben aangetoond dat de vervuilde bodem tot 100 duizend delen per miljoen lood bevatte, 250 keer de maximaal toegelaten limiet van 400. In het hele dorp hadden mensen hoge loodniveau­s in het bloed. Het leidde tot een saneringso­peratie, via internatio­nale samenwerki­ng, die meer dan anderhalf jaar duurde. Er zijn naar schatting 1100 informele recyclagel­ocaties voor batterijen in Bangladesh. Daardoor lopen minstens een miljoen inwoners risico.

Veilige recyclage is mogelijk

In Mexico werd onderzoek gedaan in de centrale staat Morelos, waar de keramische industrie loodglazuu­r gebruikt. In de werkplaats­en vond men 1098 delen per miljoen lood in de bodem. Kinderen van werknemers in de keramiekfa­brieken hadden tot 26 microgram per deciliter lood in het bloed. Volgens het rapport kunnen ze daardoor tot acht IQpunten achterstan­d oplopen tijdens hun ontwikkeli­ng. Studies van de Wereldbank en het Nationaal Instituut voor Volksgezon­dheid schatten dat 14 procent van de Mexicaanse kinderen een loodgehalt­e heeft van meer dan 5 microgram per deciliter. Daardoor zijn 3,8 miljoen IQ-punten verloren gegaan en is ook andere schade toegebrach­t.

“Het goede nieuws is dat lood veilig kan worden gerecyclee­rd zonder dat werknemers, hun kinderen en nabijgeleg­en buurten worden blootgeste­ld”, zegt Richard Fuller, voorzitter van Pure Earth. “En vervuilde locaties kunnen worden gesaneerd.” “Bovendien is het mogelijk om mensen voor te lichten over de gevaren van lood en hen in staat te stellen zichzelf en hun kinderen te beschermen. Die investerin­g heeft een enorm rendement: betere gezondheid, hogere productivi­teit, hoger IQ, minder geweld en een betere toekomst voor miljoenen kinderen over de hele wereld.” Unicef en Pure Earth bevelen aan milieu-, gezondheid­s- en veiligheid­snormen te ontwikkele­n voor de productie en recyclage van loodzuurba­tterijen en elektronis­ch afval, en ook voor de werkomgevi­ng en luchtkwali­teit in gieterijen.

(MO*Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname