Times of Suriname

“Vorige regering heeft bewust boobytraps gecreëerd”

-

PARAMARIBO - “Elke keer als we denken dat we eruit zijn, zien we dat er nog meer zaken aan het licht komen die erger zijn dan de vorige.” Dit zegt president Chandrikap­ersad Santokhi over de vele financiële valstrikke­n die hij is komen aantreffen en die volgens hem bewust zijn geplaatst om de regering in problemen te brengen. “We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat de vorige regering bewust boobytraps heeft gecreëerd.” Dit deelde het staatshoof­d mee aan De Nationale Assemblee, die ophelderin­g vroeg over de financiële schuldposi­tie van de Staat Suriname.

Het nieuwe kabinet-Santokhi is reeds drie weken aan de macht en heeft volgens Santokhi reeds een goed beeld van wat er aan erfenis is nagelaten door de vorige regering. Op de laatste moment benoeminge­n en financiële commitment­s aan onder andere de ambtenarij heeft de regering echter nog geen pasklare antwoorden. Santokhi verwijst naar de wurgcontra­cten. “En de duizenden ambtenaren die op het laatste moment in dienst zijn getreden en de bevorderin­gen. Honderden mensen melden zich op de commissari­aten aan waarvan men niet weet wat men met die mensen moet doen.”

Het zal niet slechts bij klagen moeten blijven; de president zegt dat de problemen opgelost zullen worden. Er zijn drie presidenti­ële commissies ingesteld die zich daarover moeten buigen. “We zullen nog harder moeten werken om oplossinge­n te brengen.” Er is een duidelijke tijdlijn uitgezet om de verschille­nde beleidsdoe­len te realiseren. Zo zal uiterlijk 15 september het regeerprog­ramma gecomplete­erd moeten zijn. Er worden ook voorbereid­ingen getroffen voor het uitspreken van de jaarrede en de indiening van de ontwerpsta­atsbegroti­ng 2020 en nota van wijziging op de lopende begroting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname