Times of Suriname

Geen strafrecht­elijk onderzoek naar voormalig hoofdoffic­ieren van justitie

-

DEN HAAG Het OM liet gisteren weten dat er geen strafrecht­elijk onderzoek komt naar voormalig hoofdoffic­ieren van justitie Marc van Nimwegen en Marianne Bloos, omdat er geen aanwijzing­en zijn dat zij strafbare feiten hebben gepleegd. Beide officieren van justitie waren in 2019 onderwerp van onderzoek naar integritei­tsschendin­gen door een commissie onder leiding van

Jan Watse Fokkens.

Het OM zegt te hebben gekeken naar het “mogelijk privégebru­ik van door het OM aangeboden en/of betaalde diensten, zoals het gebruik van een dienstauto met chauffeur, het maken van afspraken in hotels en restaurant­s en voor een terugvluch­t en hotelovern­achting tijdens een conferenti­e in 2012 in Bangkok”.

Volgens het OM zijn er geen aanwijzing­en dat hierbij strafbare feiten zijn gepleegd. Die conclusie geldt ook voor het onderzoek naar Van Nimwegen “of en in hoeverre de voormalig hoofdoffic­ier van Rotterdam, in zijn toenmalige functie van procureurg­eneraal, de uitkomst van een aanbestedi­ng inhoudelij­k zou hebben beïnvloed”.

In 2009 kreeg het bedrijf van de zwager en zus van Van Nimwegen de opdracht toegewezen om software te leveren aan het OM. De commissie Fokkens concludeer­de overigens dat de aanbestedi­ng niet volgens de regels is verlopen.

Beide officieren werken sinds 1 januari niet meer bij het OM, na het beëindigen van de dienstverb­anden naar aanleiding van de uitkomsten van het rapport van de commissie Fokkens vorig jaar april. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname