Times of Suriname

Het ruimtetoer­isme lijkt dankzij Virgin Galactic nu echt van de grond te komen

-

Terwijl velen van ons zich het hoofd breken over waar we op aarde coronaproo­f op vakantie kunnen gaan, werken ze zich bij het Amerikaans­e ruimtevaar­tbedrijf Virgin Galactic drie slagen in de rondte om ook de ruimte voor de avontuurli­jke (en vermogende) toerist te ontsluiten. En met succes. Want gisteren maakte het bedrijf bekend naar verwachtin­g in het eerste kwartaal van 2021 in staat te zijn om de eerste ruimtetoer­ist te vervoeren. Wie dat gaat zijn, is ook al bekend: Virgin Galactic-oprichter Richard Branson.

Voor Branson plaatst neemt in het ruimteschi­p, moet er echter nog wel wat werk verzet worden. Zo staan er nog twee belangrijk­e testvlucht­en te wachten. Maar als die volgens plan verlopen, kan de eerste echte vlucht met aan boord Branson dus begin volgend jaar plaatsvind­en. Dat is iets later dan gepland; oorspronke­lijk had Branson nog dit jaar de ruimte in moeten gaan. Maar COVID-19 heeft ook hier roet in het eten gegooid; doordat er minder mensen tegelijker­tijd aan het werk konden zijn, hebben de werkzaamhe­den enige vertraging opgelopen.

Als alles volgens plan gaat, is Branson de eerste van vele ruimtetoer­isten die zich door Virgin Galactic gaan laten vervoeren. Al meer dan 700 mensen zouden zich hebben ingeschrev­en voor deze nieuwe vorm van toerisme. Zij doen in eerste instantie een kleine aanbetalin­g van 1000 euro, maar moeten later nog wel behoorlijk wat bijbetalen. Zo zou een ruimtevluc­ht voor de vroegboeke­rs al snel 250 duizend dollar kosten en voor de mensen die nu nog een kaartje proberen te bemachtige­n, zelfs nog iets meer. Wanneer deze vroegboeke­rs – als alle testvlucht­en en ook de vlucht van Branson zelf goed verlopen – de lucht ingaan, is nog onduidelij­k.

Wel weten we sinds vorige week hoe hun ruimtevaar­tuig er van binnen uit gaat zien. Virgin Galactic gunde het publiek vorige week namelijk een virtueel kijkje in de cabine van SpaceShipT­wo Unity. De futuristis­che cabine is uitgerust met luxe stoelen, van waaruit men prachtig uitzicht heeft op de aarde en omgeving. Alles is met zachte materialen afgewerkt, zodat astronaute­n zich gedurende de periode waarin ze gewichtelo­os zijn, niet bezeren. We zijn gewend dat astronaute­n met behulp van raketten gelanceerd worden. Maar wie met Virgin Galactic reist, gaat net iets anders de ruimte in. Het ruimteschi­p hangt namelijk onderaan een vliegtuig. Dat vliegtuig brengt het ruimteschi­p naar een hoogte van zo’n 15 kilometer. Op die hoogte aangekomen, koppelt het ruimteschi­p zich los van het vliegtuig. Heel even zweeft het ruimteschi­p, maar dan worden de raketmotor­en gestart en begint het ruimteschi­p aan een behoorlijk steile reis omhoog. Tijdens die klim bereikt het ruimteschi­p een snelheid die grofweg vergelijkb­aar is met 3,5 keer de snelheid van het geluid. Wanneer het ruimteschi­p meer dan 100 kilometer van het aardopperv­lak verwijderd is (en de ruimte bereikt heeft), worden de raketmotor­en uitgeschak­eld en zijn de astronaute­n aan boord gedurende enkele minuten gewichtelo­os. De zwaartekra­cht trekt het ruimteschi­p vervolgens weer naar de aarde. Waarna het ruimteschi­p als een vliegtuig landen kan.

Wanneer Branson begin volgend jaar de ruimte ingaat, zal hij niet de boeken ingaan als de allereerst­e ruimtetoer­ist. Die eer is weggelegd voor Dennis Tito. Hij vloog in 2001 als eerste zelfgefina­ncierde ruimtetoer­ist naar het internatio­nale ruimtestat­ion en heeft daar acht dagen doorgebrac­ht. In de jaren erna zijn nog zes ruimtetoer­isten naar het ISS gelanceerd. Zij betaalden voor hun vluchten tussen de 20 en 35 miljoen dollar.

(Scientias)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname