Times of Suriname

Aangepaste Wet Burgerlijk­e Uitzonderi­ngstoestan­d afgekondig­d

-

PARAMARIBO - De politie en andere veiligheid­sautoritei­ten hebben nu voldoende tools om op te treden tegen personen die de regels met betrekking tot COVID-19 overtreden. De nieuwe raamwet Uitvoering Burgerlijk­e Uitzonderi­ngstoestan­d is zes maanden geldig en handelt over een boete tot maximaal SRD 10 duizend voor overtreder­s. Wie binnen 30 dagen weer in de fout gaat, kan voor zes maanden in de gevangenis belanden inclusief een fikse boete opgelegd krijgen. De wet is zaterdag afgekondig­d en gepublicee­rd: dus direct van kracht.

Volgens de wet worden er ambtenaren aangewezen die bevoegd zijn tot de oplegging van de bestuurlij­ke boete, alsmede de hoogte van de bedragen voor de afzonderli­jke overtredin­gen op te leggen: bestuurlij­ke boete en de formuliere­n ten behoeve van de oplegging van voornoemde boete zijn vastgestel­d. De nieuwe wet is vrijdagavo­nd met 43 stemmen goedgekeur­d door De Nationale Assemblee (DNA). De volgende dag is die direct gepublicee­rd door minister Bronto Somohardjo van Binnenland­se Zaken. Tijdens de behandelin­g van de wet is ingebouwd dat de regering de ruimte heeft om de wet nog eens met maximaal zes maanden te verlengen, indien zij dit noodzakeli­jk acht.

Voor de komende zes maanden heeft de regering een additionel­e SRD 1,5 miljard nodig om de coronacris­is het hoofd te bieden. Dit gigantisch­e bedrag omvat berekening­en die niet alleen de volksgezon­dheid regarderen, maar ook economisch­e en sociale maatregele­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname