Times of Suriname

Geen direct gevaar bij opgeslagen ammoniumni­traat

-

PARAMARIBO - “Ik begrijp de bezorgdhei­d van de gemeenscha­p wanneer het gaat om het opgeslagen ammoniumni­traat achter NIS”, zegt Helmut Haukes. “Ik kan echter iedereen geruststel­len, wij zijn niet onverantwo­ordelijk bezig en er bestaat geen direct gevaar dat het stof ontploft.”

Volgens Haukes is er heel veel meer nodig om ammoniumni­traat te laten ontploffen. Uit zichzelf kan het dat niet. Er zijn bijvoorbee­ld nog ontstekers nodig en brandstof zoals in Beiroet, waar ammoniumni­traat overduidel­ijk onbeheerd was opgeslagen in een gebouw samen met vuurwerk of ander explosief materiaal. “Maar hier staat het alleen in een loods bestaande uit een betonnen vloer en muren. Wij slaan het dus volledig geïsoleerd op zonder enig ander brandbaar materiaal of iets anders in de buurt wat het zou kunnen ontsteken. Voor het opslaan van ammoniumni­traat zijn er internatio­nale normen en richtlijne­n waaraan wij voldoen.”

Bewoners van de omgeving waar het ammoniumni­traat is opgeslagen, hebben ondertusse­n onmiddelli­jke acties geëist nadat bekend werd dat het spul daar is opgeslagen. Zo eisen zij dat het stof wordt verplaatst naar een andere omgeving. Frans Eersteling zegt uit te kijken naar de resultaten van een vergaderin­g die vandaag plaatsvind­t tussen het Nationaal Coördinati­ecentrum voor Rampenbehe­ersing en alle betrokken partijen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname