Times of Suriname

Presidente­n Suriname en Guyana sluiten broedersch­ap voor welvaart en groei

-

PARAMARIBO - President Chandrikap­ersad Santokhi en zijn kersverse Guyanese ambtgenoot Irfaan Ali hebben een alliantie voor gezamenlij­ke groei en ontwikkeli­ng gesloten. Santokhi was zaterdag eregast tijdens de inaugurati­e van Ali in Georgetown. Beide staatshoof­den blikken terug op een zware strijd voor nieuw politiek leiderscha­p in hun land. Tegelijker­tijd krijgen zij ook goede vooruitzic­hten mee, gezien de enorme olievondst­en die in beide landen achter elkaar worden gedaan. “Suriname committeer­t zich aan een nauwe vriendscha­p met Guyana”, geeft Santokhi mee aan Ali die zegt alle belemmeren­de factoren voor een goede band te willen elimineren.

Volgens Santokhi zijn de uitdaginge­n voor zowel hem als Ali om en bij dezelfde. “Beide presidente­n hebben de verantwoor­delijkheid om welvaart voor beide naties en volkeren te brengen”, zegt Santokhi aan journalist­en in Guyana. “We hebben beiden de commitment uitgesprok­en dat wij er alles aan zullen doen om een goede samenwerki­ng, goede vriendscha­p en goede ontwikkeli­ngen te bewerkstel­ligen voor beide naties.”

President Ali zegt vol enthousias­me uit te kijken naar het werken met zijn Surinaamse ambtgenoot, ook in breder regionaal verband. Tijdens zijn inaugurele toespraak zaterdag, refereerde Ali naar

Santokhi als zijn broer van de dichtstbij­zijnde buur.

In Guyana heeft Santokhi gebruik van de gelegenhei­d gemaakt om wat lijnen uit te zetten voor de coöperatie­ve samenwerki­ng en bestaande te versterken. Vandaar dat ook minister Albert Ramdin van Buitenland­se Zaken en Internatio­nal Business met hem meereisde. In Georgetown is ook van gedachten gewisseld met vertegenwo­ordigers van andere bevriende mogendhede­n.

Het staatshoof­d is intussen weer in Suriname. Zijn constituti­onele verplichti­ngen werden voor een dag waargenome­n door vicepresid­ent Ronnie Brunswijk, die optrad als waarnemend president.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname