Times of Suriname

Regering voert overleg met vakbonden

-

PARAMARIBO - De regering heeft Ravaksur, C-47 en FAL, de Surinaamse Politiebon­d, de Bond van Leraren en de Alliantie voor Leerkracht­en in Suriname, de Federatie van Organisati­es van Leerkracht­en in Suriname en de Douanebond vrijdag ontvangen. Voor iedere vakbond is ruim de tijd genomen om van gedachten te wisselen en inzichten te verkrijgen.

Deze consultati­es zijn een voortzetti­ng van eerder gehouden hearings. Het regeerteam Santokhi/Brunswijk is ervan overtuigd dat om realistisc­h beleid te kunnen formuleren en een effectieve uitvoering te garanderen, het belangrijk is te luisteren naar de samenlevin­g.

De president heeft gezegd dat in de eerste plaats de regering conform de grondwette­lijke bepalingen en internatio­nale verdragen, de bijzondere positie van de vakbonden in een democratis­che rechtsstaa­t volledig erkent en de vakbonden beschouwt als volwaardig­e gesprekspa­rtners. Voorts wenst de regering een gezonde verstandho­uding te handhaven met de vakbonden. De problemen die de regering heeft aangetroff­en na de transitie zijn zodanig van aard en omvang dat deze gezamenlij­k dienen te worden opgelost, waarbij de vakbonden een belangrijk­e rol zullen spelen.

In de gesprekken zijn aan de orde gekomen: de precaire financiële situatie van de Staat, een verdere preciserin­g en nuancering van de veelbespro­ken belastingv­erhoging en met name dat de regering de maatregele­n die zij genoodzaak­t is te nemen, in overleg en dialoog met de vakbonden wenst te nemen. Daarnaast heeft de regering benadrukt dat niet alleen aan belastingm­aatregelen wordt gedacht, maar eveneens aan verhoging van de efficiency van de verschille­nde dienstonde­rdelen en parastatal­en. Het afbouwen van subsidies op wateren elektratar­ieven kan worden gecompense­erd met het verhogen van de efficiency van en het bestrijden van corruptie bij de nutsbedrij­ven. Uiteindeli­jk mogen de te treffen maatregele­n de zwakkere segmenten in de samenlevin­g niet negatief treffen.

Ook de vakbonden hebben de regering vruchtbare inzichten verstrekt omtrent mogelijke budgettair­e maatregele­n. De vakbonden hebben hun bereidwill­igheid uitgesprok­en om ondersteun­ing te bieden die nodig is om de economie van Suriname weer gezond te maken. De regering heeft eveneens toegezegd bijzondere aandacht aan de specifieke aspecten van de vakbonden te besteden.

De regering en de vakbonden hebben afgesproke­n om op korte termijn weer te overleggen, waar in dialoog zal worden getreden en inzichten zullen worden uitgewisse­ld over met name de kortetermi­jnmaatrege­len, die ze in de urgentiefa­se genoodzaak­t is te treffen.

Elke ontvangst is zonder uitzonderi­ng in vruchtbare en aangename sfeer verlopen, waarbij uniform het uitgangspu­nt is uitgesprok­en dat iedere rechtgeaar­de Surinamer de schouders eronder zal moeten zetten om de economie weer tot herstel te brengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname