Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Leeuw

-

Er zijn veel dieren waar het niet zo goed mee gaat, en die moeten worden beschermd om uitsterven te voorkomen. ‘Een dag van’ is daar een goede manier voor, want de leeuw is één van die dieren die beschermd dient te worden. Een goede reden om 10 augustus uit te roepen tot de Internatio­nale Dag van de Leeuw (of Wereld Leeuwendag), die bedoeld is om aandacht te vragen voor de penibele situatie van de koning van de jungle.

Tijdens de Dag van de Leeuw worden er wereldwijd allerlei activiteit­en gehouden die draaien om het machtige dier. Zo zijn er in dierentuin­en en reservaten allerlei excursies te volgen om meer te leren over het leven van de leeuw en er wordt voorlichti­ng gegeven over wat je zelf kunt doen om de leeuw een stapje vooruit te helpen in het leven. Je mag deze dag ook aangrijpen om eens wat extra foto’s van het dier te bekijken, want laten we wel wezen: het is niet voor niks de machtigste katachtige van de savanne.

De leeuw (Panthera leo) is een roofdier uit de familie der katachtige­n (Felidae). Van alle katachtige­n is enkel de tijger groter. De grootte en de manen van het mannetje geven het dier een imposant uiterlijk, waardoor de leeuw in grote delen van de wereld bekendstaa­t als de koning der dieren.

De leeuw is vaak onderwerp van folklore en symboliek geweest. Zo staat de leeuw afgebeeld in de wapens van verscheide­ne landen, streken en steden, waaronder Nederland en Sri Lanka.

De leeuw komt nog in bepaalde delen van Afrika voor en in een klein stukje van India, maar vroeger was hij ook algemeen aanwezig in het Midden-Oosten en in Zuidoost-Europa. Leeuwen leven in groepsverb­and (de enige katachtige die voornameli­jk in sociale groepen leeft) en leeuwinnen gaan in de regel samen op jacht, waarmee ze een groter aandeel in de jacht leveren dan de mannetjesl­eeuwen.

De wetenschap­pelijke naam van de soort werd als Felis leo in 1758 gepublicee­rd door Carl Linnaeus. Over het algemeen worden er twee ondersoort­en onderschei­den: Afrikaanse leeuw (Panthera leo leo) en de Perzische leeuw of Aziatische leeuw (Panthera leo persica)

De Afrikaanse leeuw wordt soms gesplitst in ondersoort­en. Aangenomen wordt dat twee van deze ondersoort­en zijn uitgestorv­en, namelijk de berberleeu­w (Panthera leo leo) uit Marokko en NoordAlger­ije, en de Kaapse leeuw (Panthera leo melanochai­ta) uit Zuid-Afrika. In dierentuin­en, zoals de Port Lympne Zoo, werden echter leeuwen ontdekt die vermoedeli­jk berberleeu­wen zijn.

De leeuw is een grote katachtige met een brede kop, een korte snuit en relatief kleine, ronde oren. Hij heeft een kortharige asgrijze of zandgele vacht (maar variërend van okerbruin tot bijna wit) en een donker kwastje aan het puntje van de staart. Over de vacht verspreidt liggen vage vlekken, die vooral bij jongere dieren goed te zien zijn. De vlekken vervagen naarmate het dier ouder wordt en zullen meestal uiteindeli­jk verdwijnen. De meeste mannetjes hebben dichte zwarte, bruine of gele manen met een variërende lengte op de kop, hals en schouders. Bij de nu uitgestorv­en ondersoort­en uit Noord-Afrika en de Kaap liep de maan als een franje over de buik. Het duurt meestal een jaar of zes eer de maan goed ontwikkeld is. Wijfjes zijn kleiner en hebben geen manen.

De staart is tussen de 60 en 100 cm lang en de schouderho­ogte is 100 tot 128 cm. Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes. Het mannetje heeft een kop-romplengte van 172 tot 250 cm en een lichaamsge­wicht van 150 tot 280 kg, het vrouwtje een kop-romplengte van 140 tot 192 cm en een lichaamsge­wicht van 100 tot 182 kg. (Bron: Fijnedagva­n en wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname