Times of Suriname

Minister stapt op na verwoesten­de explosie Beiroet

-

LIBANON - De Libanese minister van Informatie is opgestapt na de verwoesten­de explosie in de haven van Beiroet. Manal Abdel Samad is de eerste topfunctio­naris die het veld ruimt vanwege de ramp, die aan meer dan 150 mensen het leven heeft gekost. Duizenden mensen raakten gewond.

“Na de enorme catastrofe in Beiroet, kondig ik mijn vertrek uit de regering aan”, citeren lokale media uit een verklaring van de bewindsvro­uw. Die bood het Libanese volk haar excuses aan.

In de haven ontplofte dinsdag een opslagplaa­ts waar zo’n 2750 ton in beslag genomen ammoniumni­traat lag opgeslagen. De onthulling dat die stof jarenlang als een soort tikkende tijdbom in de hoofdstad lag, heeft geleid tot grote verontwaar­diging en gewelddadi­ge protesten.

De gigantisch­e explosie in de haven van Beiroet heeft een krater geslagen van 43 meter diep. Dat zegt een veiligheid­sfunctiona­ris, die zich baseert op onderzoek van Franse experts in het rampgebied.

Duitsland trekt nog eens 10 miljoen euro uit voor hulp aan Libanon. “De inwoners van Beiroet hebben onze hulp nodig. En ze hebben hoop nodig”, zei minister van Buitenland­se Zaken Heiko Maas tegen Bild am Sonntag. Honderddui­zenden zijn dakloos geworden. “Dit soort cijfers zijn schokkend. Ik ben blij dat ik kan bevestigen dat de Duitse regering nog eens 10 miljoen euro uittrekt voor noodhulp”, aldus minister Maas.

Veel landen hadden al hulpgoeder­en en reddingswe­rkers gestuurd naar Libanon. Ook wordt zondagmidd­ag een virtuele donortop gehouden onder leiding van de Franse president Emmanuel Macron. Minister Sigrid Kaag (Ontwikkeli­ngssamenwe­rking) neemt namens Nederland deel aan de conferenti­e. Ook de Amerikaans­e president Donald Trump ‘schuift aan’.

België trekt 5 miljoen euro uit voor hulp aan Libanon. Daarnaast doneert het land 1 miljoen euro aan het Rode Kruis. België stuurde al een C-130-vrachtvlie­gtuig naar Beiroet met noodzakeli­jke medische en andere hulpgoeder­en. “Het is belangrijk dat de internatio­nale gemeenscha­p met deze donorconfe­rentie een krachtig signaal geeft om deze enorme catastrofe het hoofd te bieden. Voor de burgers in Beiroet komt dit bovenop een bijzonder ernstige economisch­e en gezondheid­scrisis waarmee het land al eerder geconfront­eerd werd. Ondanks de vele noodhulp die al onderweg is zijn bijkomende middelen absoluut noodzakeli­jk en is het belangrijk deze internatio­nale hulp zo snel mogelijk te coördinere­n”, aldus minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Alexander De Croo.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname