Times of Suriname

Naar schatting al zeker 1.000 ton olie gelekt uit vrachtschi­p bij Mauritius

-

Uit het vrachtschi­p dat eind juli strandde voor de kust van Mauritius, is naar schatting al zeker 1.000 ton olie weggelekt. Experts spreken van een ongekende milieuramp voor het land, meldde persbureau Reuters gisteren.

MAURITIUS - Het bulkschip MV Wakashio was onderweg van China naar Brazilië en strandde op 25 juli op een rif voor de kust van Mauritius. Pogingen om het schip te stabiliser­en mislukten en er ontstond een scheur in het schip, dat 2.000 ton diesel en 3.800 ruwe olie aan boord had. Ongeveer 500 ton brandstof kon inmiddels veilig van het schip worden gehaald, maar gevreesd wordt dat de nog aanwezige 2.500 ton ook weglekt.

“We bieden onze verregaand­e excuses aan voor het enorme probleem dat we hebben veroorzaak­t”, liet een topman van transportb­edrijf Mitsui OSK Lines gisteren weten op een persconfer­entie in Tokio. Het bedrijf doet volgens hem ‘alles wat in onze macht ligt om het probleem op te lossen’.

De rederij kon nog geen inschattin­g geven van de kosten die de olieramp veroorzaak­t. Ook scheepseig­enaar Nagashiki Shipping wil daar nog niets over kwijt.

Op verzoek van de Mauritaans­e overheid stuurt Japan een zeskoppig hulpteam naar het eiland om te helpen bij het opruimen van de olie. Ook Frankrijk heeft desgevraag­d specialist­en naar het staatje gestuurd, dat ooit een Franse kolonie was. Premier Pravind Jugnauth heeft vrijdag de noodtoesta­nd uitgeroepe­n, meldt The Guardian. Hij vreest niet alleen voor het milieu, maar ook voor het toerisme in zijn land, dat belangrijk deel uitmaakt van de economie maar al zware klappen kreeg door het coronaviru­s.

De ramp gebeurde voor de oostkust van het eiland ter hoogte van Pointe d’Esny, dat vlak bij het Nationaal Park Blue Bay ligt. Deze beschermde baai bevat het grootste koraalrif van Mauritius en er komen veel schildpadd­en en diverse vissoorten voor. Bovendien is het gebied bij Pointe d’Esny bestempeld als Ramsargebi­ed, een beschermde waterparti­j van internatio­nale betekenis. (NU)

 ??  ?? Arbeiders zijn bezig de gelekte olie op te ruimen. (Foto: NU)
Arbeiders zijn bezig de gelekte olie op te ruimen. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname