Times of Suriname

Spaanse oud-koning Juan Carlos vertrokken naar Abu Dhabi

-

SPANJE - De Spaanse oud-koning Juan Carlos zou inmiddels aangekomen zijn in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Juan Carlos meldde op maandag te vertrekken uit Spanje vanwege een corruptieo­nderzoek dat zijn zoon, koning Felipe, al tijden onder druk zet.

Een foto waarop de 82-jarige voormalig monarch het vliegtuig uitstapt werd gisteren gepublicee­rd door het Spaanse NIUS. Zowel Juan Carlos als de Spaanse regering willen dit nieuws niet bevestigen.

Volgens NIUS woont Juan Carlos inmiddels in het vijfsterre­nhotel Emirates Palace, waar hij een hele verdieping voor zichzelf heeft. De oudkoning is naar het schijnt al lange tijd bevriend met de kroonprins van Abu Dhabi,

Mohammed Nahyan.

bin Zayed Al

Eerder rapporteer­den media dat de oud-koning naar de Dominicaan­se Republiek of Portugal zou zijn vertrokken. De aankondigi­ng van Juan Carlos om Spanje te verlaten kwam maandag als een grote verrassing. Het Spaanse hooggerech­tshof begon in juni een onderzoek naar hem. Mogelijk ontving hij tijdens zijn periode als koning tientallen miljoenen euro’s aan Saudisch smeergeld op buitenland­se rekeningen, dat hij vervolgens ‘terug smokkelde’ naar Spanje.

Juan Carlos heeft de aantijging­en altijd ontkend, maar zegt te vertrekken om zijn zoon de kans te geven ‘in alle rust’ zijn taken te volbrengen. Door alle berichtgev­ing rondom zijn vader, stond de huidige koning Felipe onder grote druk om actie te ondernemen.

De Spaanse oud-koning zal waarschijn­lijk bij een berechting geen celstraf hoeven uit te zitten, omdat hij tot 2014 koninklijk­e immuniteit genoot. Hij kan dus alleen worden berecht voor misdaden die hij in de jaren daarna heeft begaan.

Juan Carlos was tussen 1975 en 2014 koning van Spanje. Hij maakte zich populair bij de Spaanse bevolking, nadat hij het regime van Francisco Franco ontmanteld­e na diens dood en verschille­nde democratis­che hervorming­en doorvoerde. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname